újraélesztés

2018.10.29. 17:50

Barátja halála után jelentkezett a mentők Hősképzésre Zoltán

Hétfőn folytatódott a Hősképzés a tatabányai mentőállomáson, ahol az érdeklődők megtanulhatták, begyakorolhatták az úgynevezett laikus újraélesztést.

Szűr Annamária

Hősképzés a mentőállomáson

Fotó: Szűr Annamária/24 Óra

Ha a hónap utolsó hétfője, akkor Hősképzés, méghozzá a tatabányai mentőállomáson. Az év elején indult programban az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt. A rendszeresen megszervezett programon a mellkaskompresszió és hatásos befújás mikéntjét éppúgy megtanítják, mint a félautomata defibrillátor használatát és betegvizsgálatot, hogy meg tudjuk állapítani, tényleg újraélesztésre van-e szükség, vagy „csak” rosszullétről van szó.

Az egyik, idősebb résztvevő azért jött most el, mert egy barátja egy buszmegállóban összeesett, és meghalt, mire megérkezett volna a segítség. Lakos Zoltán elmondta: korábban is gondolkodott már rajta, hogy meg kellene tanulni az újraélesztést, sőt, lehet, hogy legközelebb már az unokáját is elhozza, hogy ha rajtuk múlik, ne történhessen ilyen mással.

Szűcs Gyula mentőápoló kiemelte: évente hazánkban mintegy 25 ezer ember hal meg hirtelen szívleállás miatt, és nagy részükön lehetne segíteni, ha időben, egy-két percen belül elkezdenénk a laikus újraélesztést. Ebben egyébként a SzívCity alkalmazás is segít: az okostelefonra letöltött applikáció riasztást küld, ha az 500 méteres közelünkben közterületen valakihez szívleállás miatt riasztották a mentőket.

Szűcs Gyula (balra) először Lakos Zoltánnal mutatta meg, hogyan kell újraéleszteni
Fotó: Szűr Annamária/24 Óra

A mentőápoló az érdeklődőkkel először is átbeszélte azt, hogy mit kell tenni, ha azt látjuk, valakinek a segítségünkre van szüksége. Az első, hogy erőteljesen szólítsuk meg a beteget, rázzuk meg a vállainál fogva, hogy reagál-e, majd jó hangosan kérjünk segítséget. Ezt követően biztosítsuk a szabad légutat, de ne nyúljunk be a beteg szájába csak hajtsuk hátra a fejét, majd vizsgáljuk meg a légzését.

Ha 10 másodperc alatt nem volt két normál légzése a rosszul lévőnek, akkor nagy valószínűséggel leállt a keringése, és azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, valamint hívni a 112-t. Nagyon fontos, hogy ilyenkor jelezzük: laikus újraélesztés van folyamatban, ez esetben ugyanis a legmagasabb prioritású feladatként kezelik ezt a riasztást, és a SzívCity alkalmazás használói is riasztást kapnak amellett, hogy elindul a mentő.

Az első, januári Hősképzésen a Kemma.hu élőben tudósított arról, hogy hogyan kell laikus újraélesztést végrehajtani:

További részletek a 24 Óra október 30-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában