két keréken

2018.09.02. 06:00

Szlovákiát és az Őrséget fedezték fel a jókaisok

Egy hét alatt csaknem kétszáz kilométert kerekeztek a tatabányai Jókai Mór Általános Iskola tanulói.

S. G.

Egy hét alatt csaknem kétszáz kilométert kerekeztek a tatabányai Jókai Mór Általános Iskola tanulói.

Forrás: Beküldött fotó

A Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola több diákja pályázati támogatással két különleges táborban is részt vehetett a nyáron – tudtuk meg Makszimné Pálfi Enikőtől, az iskola igazgatójától. A nemzetiségi táborral Szlovákiában, a Bringásvándor 2018. elnevezésű programmal pedig az Őrségben jártak.

A szlovák nemzetiségi iskola minden évben pályázatot nyújt be táborok szervezésére. Az úti cél egy kellemes szlovákiai helyszín, hogy jobban megismerkedjenek a szlovák nyelvi környezettel. A tavaly megírt pályázat témája kapcsolódott a Jó szerencsét! Emlékévhez, régi bányavárosokat látogattak meg a tatabányai diákok. Selmecbánya mellett Körmöcbányán és Rimaszombaton is jártak. Bányabejáráson voltak, az első magyar pénzverdével ismerkedtek, múzeumokat látogattak meg. A helyi növény- és állatvilágba is betekintést nyertek.

A Bringásvándor 2018. elnevezésű projekt is rendkívül izgalmas volt. A pályázat keretében az igazgatónő mellett Katona Gabriella, az iskola egyik pedagógusa is elvégezte a bicikli-túravezetői tanfolyamot. Ezután választhattak több úti cél közül és 15 gyermekkel kerékpártúrára indulhattak. A jókaisok az Őrséget választották, amely komoly kihívások elé állította őket.

Az egyhetes túrára vonattal indultak, majd Szentgotthárdon vették át a kerékpárokat és a kerekezéshez szükséges biztonsági kiegészítőket. A csomagokat szállásról szállásra szállították a szervezők, közben a tatabányai csapatnak teljesítenie kellett a távokat. Az egy hét alatt 185 kilométert kerekeztek, de a legnagyobb kihívást számukra az 1600 méteres szintkülönbség jelentette. A legnehezebb napi teljesítményük 40 kilométer és 400 méteres szintkülönbség volt.

– Csodálatos helyeken jártunk – mesélte az igazgatónő. – Árpád-kori templom, skanzen mellett megcsodálhattuk az Őrség kisebb településeit, a gyönyörű tájat. Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk részt venni egy ilyen biciklitúrán. Számunkra ez azért is fontos, mert a kerékpározás jó alapozás a korcsolyázáshoz, a mi iskolánk pedig nagy hangsúlyt fektet erre a sportágra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában