biatlon

2018.08.25. 07:00

Bakancsban biatlonoztak a tatai katonák Koszovóban

Idén először szerveztek nemzetközi biatlonversenyt a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 18. váltásának katonái. Ezzel páratlan lehetőséget biztosítottak arra, hogy a műveletben részt vevő nemzetek katonái próbára tegyék erejüket és kitartásukat.

Goletz-Deák Viktória

Idén először szerveztek nemzetközi biatlonversenyt a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 18. váltásának katonái.

Forrás: honvedelem.hu

A Golesh-lőtér térsége nagyon szép képet mutat zöld dombjaival, páratlan kilátásával. Ez azonban valószínűleg csak utólag tűnt fel a biatlonon részt vevő, Koszovóban szolgáló tatai dandár katonáinak. A verseny szervezésének ötlete már a felkészülés során, Magyarországon felmerült.

A cél az volt, hogy legyen egy olyan verseny, amely összekovácsolja a nemzetközi katonákat, viszont egyben komoly kihívás is. Az ötlet pedig bevált, bár ezúttal síléc helyett katonai bakancs volt a versenyzők lábán.

A feladat adott volt: háromszor 1000 méter futás, illetve két kör lövészet fekvő és álló testhelyzetből, bakancsban és egyenruhában. Elsőre talán nem tűnik soknak, ám a katonák dombnak felfele menet már érezték a térdükben és a vádlijukban, hogy nem lesz ez könnyű menet.

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj katonái először csak magyar résztvevőkkel hajtották végre az első, „próbaversenyt”. Az itt kiválóan teljesítők pedig egy héttel később összemérhették erejüket a külszolgálatos dán, lengyel, moldáv, olasz, osztrák, szlovén és ukrán katonákkal. A nemzetközi versenyen végül a Nyugati Többnemzeti Harccsoport vegyes csapata aratott győzelmet, soraiban egy szlovén, egy moldáv, egy osztrák és egy olasz katonával. Az első három helyezett mind egyéni, mind csapatkötelékben érmet és trófeát kapott, valamint minden résztvevő, aki teljesítette a távolságot, oklevéllel térhet haza. Kiemelkedő teljesítményéért pedig elismerésben részesült Kappeller Zsolt hadnagy, valamint Krammer Dávid őrvezető, akik a magyarok között mindkét alkalommal a legjobbak között végeztek.

– A verseny ötvözi a legfőbb katonai jellemzőket, a kitartást, a csapatmunkát, valamint a precizitást. Remélem, sikerült hagyományt teremtenünk, és amellett, hogy jó alkalom volt összemérni a tudásunkat a szövetségeseinkkel, a KFOR-on belül rendkívüli csapatépítő, és összetartó ereje volt ennek az eseménynek – fogalmazott az kontingens parancsnoka, Horváth Sándor alezredes. A biatlonverseny angol neve, a Run To The Hills (futás a hegyeknek) igen találó, hiszen nagyon komoly szintkülönbséggel kellett megküzdeniük a versenyzőknek.

(Borítókép: honvedelem.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában