Helyi közélet

2018.07.23. 09:55

Ezek az okok állhatnak a gyakori autótüzek hátterében

Egy hét leforgása alatt szűkebb hazánk több településén is előfordult, hogy közlekedés, sőt parkolás közben is kigyulladt egy-egy autó. Szerencsére egyik tűzeset sem járt személyi sérüléssel.

Petrik József

Egy Ford csütörtökön égett ki Tatabányán. A tűz okát még vizsgálják, az autó totálkáros lett

Fotó: Katasztrófavédelem

A tatabányai hivatásos tűzoltók vonultak ki csütörtökön a tatabányai Győri útra, ahol egy személygépkocsi teljes terjedelmében égett. Az autó füstölni kezdett, majd kigyulladt. Az egység kiérkezése előtt a vízmű munkatársai, akik a helyszínen dolgoztak, megkezdték az oltást a tartálykocsiban lévő vízzel. A tűzoltók két gyorsbeavatkozó vízsugárral meg is fékezték a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Egy Ford csütörtökön égett ki Tatabányán. A tűz okát még vizsgálják, az autó totálkáros lett
Fotó: Katasztrófavédelem

A múltkori tatabányai eset szemtanúja arról számolt be közösségi oldalán, hogy a füstölgő Ford mellett parkoltak. Amíg ő értesítette a tűzoltókat, addig párja felrohant a slusszkulcsért, hogy a lángok ne terjedhessenek át az ő járművükre is. A riasztást követően 10 perc telt el, amikor megérkeztek a tűzoltók, és sikerült eloltani az autót, a közelben lévő fát és a füvet is...

Annak igyekeztünk utána járni, hogy mi okozhat ilyen életveszélyes galibát.

Másik három autó is lángra kapott

Az elmúlt egy hétben három másik autó is lángra kapott megyénkben. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, az oroszlányi Nyíres dűlőbe vonultak tűzoltók szombat este, ahol vezetés közben kigyulladt egy autó motorja. Az egység vízsugárral és kéziszerszámokkal oltotta el a lángokat. Szintén a motortere gyulladt ki egy autónak az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalánál, a bábolnai pihenőnél. Az oltás után kiderült, a motoron az olajbeöntő nyílás kupakja leesett, az olaj kifröccsent és begyulladt, emiatt keletkezett a tűz. Vasárnap este az esztergomi hivatásos tűzoltókat riasztották a 11-es főútra, ahol egy szarvast gázoltak. Az autó elkezdett füstölni, amit a kiérkező tűzoltók eloltottak. G.D.V.

Deák Péter, az ismert tatabányai autószerelő csak feltételezéseiről tudott beszámolni, mivel hasonló jellegű személyes tapasztalatai nincsenek.

– Látni kellene a járműveket – mondta a szakember. – De az szinte biztos, hogy az álló autók esetében elektromos tűzről beszélhetünk. Ezt okozhatja zárlat, amikor felizzik valamelyik vezeték, és a műanyag szigetelés meggyullad. Menet közben pedig az elrepedt üzemanyagcső vagy a kidörzsölődött elektromos vezeték lehet a bűnös. De hallottam már olyan esetről is, amikor az akkumulátort nem rögzítették előírásszerűen. Az pedig menet közben eldőlt, a pozitív pólusa valamilyen fém alkatrészre borult, „letestelt”, és már kész is a baj...

A Magyar Autóklub régiós elnökét, dr. Farkas Károlyt is az autótüzek lehetséges „változatairól” faggattuk.

– Ezek a tüzek – szerintem – igazán két okra vezethetők vissza – fogalmazott az elnök. – Az egyik a karbantartás hiánya. A másik, hogy sajnos a szándékos gyújtogatás sem zárható ki. De a legtöbb esetben megfelelő szervizeléssel megelőzhető a baj. Ha javítani visszük az autónkat, mindig érdemes szakemberrel a vezetékeket is átnézetni. Az idősebb járműveknél lehetőleg minél gyakrabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában