fejlesztések

2018.06.13. 17:30

A turisták szemében is vonzó lett Tarján

Az idei év is jól kezdődött Tarjánban: több fejlesztés is megvalósulhat a nyertes pályázatoknak és az önkormányzat tisztességes gazdálkodásának köszönhetően. A település tovább szépül, a jövőbeli tervekről és az eddigi sikerekről Marx Ernő polgármesterrel beszélgettünk.

Körtvélyfáy Dina

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

– Milyen pályázatokon nyertek?

– Egy vidékfejlesztési pályázat segítségével a feketekői külterületi utat újítjuk fel, 1150 méter hosszú, 3 méter széles aszfaltos út épül majd. Egy traktorra is sikeresen pályáztunk, mert a Tarján–Etyek közötti kerékpárút kiépültével a munkaterületek jelentősen megnövekedtek. Az önkormányzat feladata ugyanis ennek karban- és tisztántartása. Járdaépítésre 15 millió forintot nyertünk a Belügyminisztérium pályázatán, a munkálatok összköltsége 70 millió forint lesz. A Jókai utcában már folyik a kivitelezés, megújul a Dózsa György, az Ady Endre, a Petőfi, a Cserkész út, a Patak köz, a Tatai úti járda, a Rózsa utca, a Béke út és a Nefelejcs út közötti, valamint a tűzoltószertár és a patak közötti szakasz is. TOP-os vízrendezéses pályázaton is nyertünk 50 millió forintot, amelyhez az önkormányzatnak körülbelül még ugyanennyit kell hozzátennie ahhoz, hogy a Szent László-patak jobb oldali ágának csapadékvíz-elvezetése megoldódjon.

– Hogy halad az iskola felújítása?

– Az iskola energetikai korszerűsítésére 118 millió forintot nyertünk el TOP-os pályázat keretében. Ez természetesen nem elég a teljes felújításhoz, így 40 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat a munkálatokhoz. A B-épületen a lapostetőt magastetőre cseréltük, az A-épület teteje is megújult, álmennyezetet is elhelyeztünk. A nyári szünet kezdetével újra „birtokba” vesszük az iskolát, és kicseréljük az A-épület folyosóin a járólapot. A felújítást a Tatabányai Tankerület 15 millió forinttal támogatta. A felszerelt napelemek egyébként a teljes villamosenergia-fogyasztást fedezik, a gázfogyasztást pedig sikerült éves szinten 9200 köbméterre mérsékelni a 35-38000 köbméterről.

– Mik a terveik?

– Tarján és Etyek között már megépült a kerékpárút, ennek köszönhetően jelentősen megnövekedett a biciklis forgalom Tarjánban. Az átutazókat vendéglátósegységek, üzletek, szálláshelyek várják. Tervezzük a Tarjánt és Esztergomot, illetve a Tarjánt és Agostyánt összekötő kerékpárút kiépítését. A Tornyói Közösségi Házat megvásároltuk a hozzá tartozó területtel együtt. Az épület felújítása folyamatban van, a szigetelést, nyílászárókat már kicseréltünk, az ősz folyamán elkezdjük a belső korszerűsítést.

Címkék#Tarján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában