hagyományokat ápoltak

2018.05.02. 07:25

Tánccal és kukoricafosztással ünnepelték a tájházak napját

A Magyarországi Tájházak Szövetségének kezdeményezéséhez, a tájházak napjához megyénk számos települése, így Héreg és Vértesszőlős is csatlakozott.

Körtvélyfáy Dina

Vértesszőlősön a néptáncosok is műsort adtak

Fotó: Mazán Tibor

Héregen négy éve csatlakoztak a tájházak napjához, melyet mindenhol a Szent György-napját követő hétvégén rendeznek meg. Lenti Józsefné, a helyi nyugdíjas klub vezetője elmondta, szombaton nagy volt a nyüzsgés a tájház udvarán. Az iskolások délelőtt csuhébabát készítettek, az asszonyok varrtak, hímeztek. A nyugdíjas hölgyek babgulyással, tócsnival, puliszkával és süteménnyel látták vendégül Héreg lakóit.

2017-ben a tollfosztás hagyományait idézték fel, most pedig a kukoricafosztást, melyet a nyugdíjas klub és a fiatal házasok klubjának két tagja mutatott meg. Lenti Józsefné hangsúlyozta, mindig igyekeznek az ifjabb korosztályt is bevonni programjaikba. Így szeretnék elérni, hogy a héregi szokások még sok-sok évig ne felejtődjenek el.

Héregen a nyugdíjas klub és a fi atal házasok tagjai a kukoricafosztás hagyományait elevenítették fel

Nieszner József polgármester is köszöntötte a község lakóit, valamint a tardosi, baji és tarjáni nyugdíjas klub tagjait.

– A programhoz csatlakozva minden esztendőben az a feladatunk, hogy ne csak a Héregre látogatókkal, hanem az itt élőkkel is megismertessük a tájházat. Célunk volt továbbá, hogy a környező településekről ugyancsak érkezzenek vendégek – mondta a polgármester.

Vértesszőlősön a néptáncosok is műsort adtak
Fotók: Mazán Tibor

Vértesszőlősön a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke, Krajczárné Száraz Erzsébet szervezte meg a programot, melyet a Samufalvi Óvoda és Bölcsőde apróságai nyitottak meg, majd az általános iskolásokból álló Ogyevacska Néptánccsoport műsora következett. Kelemen Petra Piroska somogyi bordalokat, moldvai siratódalt és magyarbődi dalcsokrot adott elő, majd az Aszúszemek felnőtt tánccsoport moldvai táncokat tanított a közönségnek Szabó Kriszti és zenekara közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában