egy kis ez – egy kis az

2018.04.27. 13:43

Édesszájú hagyományőrzők: zseniálisan oldották meg a programütközést a naszályiak (képek)

Naszályon immár második alkalommal rendeztek közösségi sütést, de az időpont éppen egybeesett a népi játszóházzal. A szervezők nagyszerű megoldást találtak.

Sz. Sz.

Forrás: shutterstock

Korábban beszámoltunk a hagyományteremtő szándékkal megrendezett naszályi közösségi sütésről, ahol az érdeklődők bepillanthattak a fánksütés rejtelmeibe. A nagy sikerre való tekintettel április 20-án, pénteken ismét összehívták a községbelieket, hogy ezúttal a réteskészítés csínyját-bínját lessék el az ügyeskezű háziasszonyoktól. A kicsikre is gondoltak, arcfestő várta a gyerekeket. Csakhogy a hagyományos népi játszóház kezdete éppen beleesett a közös sütögetésbe.

Szénási Veronika, a játszóház vezetője leleményes ötlettel állt elő. – Átsétáltunk a gyerekekkel a rétessütésre, majd átinvitáltuk az ottaniakat a mesélésre. Így mindenki részt vehetett mindkét programon – árulta el a megoldást.

A gyerekek Bruzsa-Sebők Kitti arcfestőnek is adtak plusz munkát. – Annyi gyerkőc volt, hogy négytől fél hétig fel sem álltam az asztaltól. A csillámtetkóból balerinát, hercegnôt és kutyusokat készítettem, arcfestésbôl népszerű volt a mérges kutyuspofa, a dìnókörmök, s természetesen a kislányoknak a póni. Egy anyuka annyira bátor volt, hogy vállalta, hogy tigrissá varázsoljam – mesélte. Kittivel legközelebb a május 20-i pünkösdi pörköltfőzőn találkozhatnak a vállalkozó szelleműek.

– A fiatalok és az idősebbek együtt tanulhatták meg az IKSZT-ben, hogyan kell rétest gyúrni és nyújtani. Volt itt túrós, mákos, meggyes-mákos és almás-mákos rétes. A gyerekeket Bruzsa-Sebők Kitti arcfestéssel várta. A rétes ugyan lassan sült ki, de érdemes volt várni rá. Köszönjük az együtt sütés élményét, a jótanácsokat és persze a finomabbnál finomabb réteseket! Folytatás következik – árulta el Tóth Anikó, a naszályi művelődési ház vezetője, a program szervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában