élet

2018.04.28. 16:10

Egy bánata van a boldog szövőnőnek

A Bokodon élő Fáncsik Zoltánné méltán kaphatná meg – ha lenne ilyen a településen – „akire büszkék vagyunk”elismerést.

G. L.

A Bokodon élő Fáncsik Zoltánné méltán kaphatná meg – ha lenne ilyen a településen – „akire büszkék vagyunk”elismerést.

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

A nyolcvannégy éves nyugdíjas pedagógust szakmai berkekben a térség leghíresebb szövőnőjeként emlegetik.

A Fáncsik házaspár otthona mellett, illetve az udvarukon áll egy kisebb házikó, ott látta meg a napvilágot a szövőnő 1934-ben Pataki Ilona néven. Most az a szoba-konyhás szülői ház Ilona asszony szebbnél szebb alkotásainak gyűjtőhelye vagy inkább kiállítóterme. Az egyszerűnek tűnő rongyszőnyegtől az ámulatba ejtő vászoncsipkéig sok mindent megcsodálhatunk. Torontáli szőnyegek garmadával, szép párnák, tarisznyák, hátizsákok, férfi és női szőttes ruhadarabok és így tovább...

Meg is mutatta mindet Fáncsik Zoltánné és közben azt is elmondta: minden elkészült szőttesért a férjének is nagy köszönet jár, aki gyakran a házimunkát is átvállalta, hogy párja alkothasson. Ma már el sem tudja képzelni az életét a szövőszék, a szövés nélkül – tette hozzá – nagyon boldog embernek tartja magát, azt viszont nagyon sajnálja, hogy nem fiatalabb korában tanulta meg ezt a csodás mesterséget.

Címkék#Bokod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában