emlékezés

2018.03.22. 11:31

Az Oscar-díjas Szabó István leplezte le a tatabányai kórházalapító szobrát

Újabb emlékművel gazdagodott a tatabányai Népház ligetben a szoborpark: ezúttal a kórházalapító dr. Szabó Ignác bányaorvos előtt tisztelegtek Menasági Péter alkotásával. A szobrot a legendák révén is ismert orvos unokája, Szabó István Oscar-díjas filmrendező leplezte le.  

Veizer Tamás

Szabó István maga is megörökítette kórházalapító őse mellszobrát

Fotó: Dallos István/24 Óra

Szobrot avattak az egykori bányaorvos, a kórházalapító dr. Szabó Ignác emlékére a Népház-ligetben kialakítandó új szoborparkban. A Munkácsy-díjas Menasági Péter művét a népszerű orvos unokája, Szabó István Oscar-és Kossuth-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze és John Katalin alpolgármester leplezte le. Az avatáson közreműködött a Bányász Dalkör.

A Jó szerencsét! Emlékév részeként újították meg a Népház melletti Liget-parkot, ahol az OMBKE, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület tatabányai szervezete kezdeményezésére szoborparkot alakítanak ki. Az alkotásokkal azoknak a tatabányai személyiségeknek állítanak emléket, akik a legtöbbet tették a bányászat fellendítéséért, a városfejlesztésért, azt itt élők körülményeinek javításáért.

Királdi Herz Zsigmond, Szende Pál, majd Rehling Konrád bányavezető emlékműve után ezen a héten dr. Szabó Ignác kórházalapító bányaorvos, a tatabánya egészségügyi ellátás megteremetőjének emléke előtt tisztelegtek a legújabb bronz mellszobor felavatásával.

Szabó István maga is megörökítette kórházalapító őse mellszobrát (Fotó: Dallos István/24 Óra)

 

A kórházalapítót nem feledik

Az egykori bányaorvos tevékenységét, aki a fiatal bányásztelepülésen teremtette meg az egészségügyi és szociális infrastruktúrát. 1912-ben pedig európai mércével nézve is modern és jól felszerelt kórházat alapított és működtetett. A város méltó módon igyekszik megőrizni Szabó Ignác emlékét: emléktáblát avattak tiszteletére, utcát neveztek el róla, díjat alapítottak tiszteletére. Tevékenységét nemrégiben szakmai tanácskozásokon is értékelték, de nagyon kevesen tudták, hogy Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, Tatabánya díszpolgára az egykori legendás bányaorvos unokája.

 

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában