mínusz 15

2018.02.24. 11:26

Vörös kód: életek múlhatnak rajta, hogy mit tesz az extrém hidegben

Komárom-Esztergom megyében is extrém hideg lesz: mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet a hétvégén.

Goletz-Deák Viktória

Az extrém hideg időben a teajárat is segít

Ha a hőmérő mínusz 10 fok alá süllyed, kiadják az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a rászorulóknak. Ezúttal szombat déltől érvényes a riasztás. Utánajártunk, hogy ez megyénkben mit is jelent pontosan, hogyan segítenek az utcán élőknek átvészelni az extrém hideget. Sok múlik azon is, hogy észrevegyük, ha bajban van valaki.

Az utcai segítőknek és a rendőrségnek köszönhetően Komárom-Esztergomban évek óta egy hajléktalan sem veszítette életét azért, mert kihűlt. Ehhez azonban rengeteg ember összefogására és munkájára volt szükség.

Balatoni Ágnes, az USZSE elnöke szerint a legrosszabb helyzet Tatabányán van. Itt hajléktalan szállón jelenleg 61 éjszakai férőhely van, és ha szükséges, további 20 férőhelyet tudnak biztosítani matracokon a nappali melegedőkben is. A városban viszont jelenleg 245 hajléktalanról tudnak, többségük kalyibában, csatornákban, lépcsőházakban húzza meg magát, azonban mintegy nyolcvanan még a farkasordító hidegben is az utcán élnek. Nekik jelenthetnek életmentő segítséget a melegedők.

Ha bajban lévő embert lát, hívja a regionális diszpécser szolgálatot! 

34/511-028

– A krízisautónk napi 24 órában riasztható az egész megyében. A megyeszékhelyen, Tatán, Komáromban, Oroszlányban pedig három utcai szolgálat 22 óráig járja a településeket bajbajutottakat keresve. Utóbbi három településen kicsit könnyebb a helyzet, ugyanis az itt élő, ismert hajléktalanok száma nem haladja meg az éjszakai szállások férőhelyeit, így ha szükséges, mindenkit fogadni tudnak – magyarázta Balatoni Ágnes, aki hozzátette, Esztergomban és Dorogon nincs utcai szolgálat, így a helyi rendőrség figyeli a köztereket.

Előbbiben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tart fent éjszakai férőhelyet, míg utóbbiban nincs hajléktalanszálló. A kisebb településeken, falvakban pedig nem élnek hajléktalanok.

Az elnök azt is elárulta, ha az államtitkár kiadja az úgynevezett vörös kódot, az összes bentlakásos szociális intézményt riasztják. Ez azt jelenti, hogy ha a diszpécserszolgálathoz beérkezik egy riasztás, vagy a mentők, rendőrök, közterületfentartók, szociális munkások fűtetlen helyen találnak valakit, akkor egy közeli bentlakásos szociális intézménybe, például idősek otthonában kell neki ideiglenesen helyet biztosítani.

Fagypont alatt lesz a hőmérséklet

Szombaton már napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Éjszaka is előfordulhatnak hózáporok, elsősorban a középső országrészben, valamint a Dunántúlon. Reggelre északon és nyugaton –10, másutt jellemzően –7 fokig csökken a hőmérséklet, de a szélvédett helyeken –15 fok is lehet. Vasárnap már napközben is keményen fagy, egyes helyeken egész nap nem emelkedik –5 fok fölé a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint még a tavasz első napján is fagyni fog, de utána érkezik az enyhülés.

Ehhez előre felmérik ezeknek az intézményeknek a szabad férőhelyeit, és tájékoztatják a dolgozóikat a vörös kód ideje alatti tudnivalókról. Bár jogszabály nem írja elő, ilyenkor a három szociális szolgálat is 24 órában riasztható, és 2 óránként pokrócokkal, forró teával, vastag ruhákkal, melegen tartó fóliával megrakodva körbejárják azokat a helyeket, ahol hajléktalanok lehetnek. A feladat hatalmas, a támogatás azonban kevés.

– Évről évre egyre nehezebben tudjuk fedezni a költségeket. Az állami normatíva közel 30 millió forint, amit a három utcai szolgálat, illetve az egyesület 23 éjszakai férőhelyének, és egy nappali melegedőjének fenntartására kapunk. Az önkormányzat az utcai szociális szolgálatot, illetve a tatabányai krízisautó üzemeltetését további 2-2 millió forinttal támogatja. A többit adományokból, állami és EU-s pályázatokból fedezzük. A zöldség-gyümölcsöt, pékárut az egyik helyi nagyáruháztól kapjuk adományként, de nagyon jó látni, hogy egyre több civil támogatást is kapunk – összegezte a szociális szakember, aki szerint a megyei rendőr-főkapitányság együttműködése példaértékű.

Októberben az önkormányzatok, az utcai szociális szolgálatok, a közterület-felügyelet, polgárőrség, rendőrség szakemberei egy közös megbeszélésen egyeztetik a téli teendőket.

– A rendőrség felméri, hogy melyek azok a város vagy településrészek, ahol a hajléktalanok megfordulnak. A járőrök a polgárőrség, és a közterület-felügyelet munkatársaival együtt a téli hónapokban fokozottan figyelik ezeket a területeket, és ha szükséges mentőt hívnak, vagy értesítik az utcai szociális szolgálatot – magyarázta Sárközi László rendőr alezredes, a Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály kiemelt főelőadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában