modern városok program

2017.11.30. 16:14

Ámuljon és bámuljon: ilyen lesz az új megyei könyvtár

XXI. századi tudásközponttá alakul a József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A fejlesztésre közel 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, melyet a Modern Városok Program keretében biztosít a kormány. A munkálatok 2018 közepén kezdődnek.

kemma.hu

A modern, de klasszikus könyvtár létrehozásával az önkormányzat célja, hogy a fiatalokat is becsábítsák az intézménybe, megismertessék velük az ott uralkodó semmihez sem fogható hangulatot, egy helyen biztosítva számukra a kézzelfogható tudás elsajátításának és a szórakozási lehetőségeknek a széles tárházát.

A projekt részleteit és a megújuló könyvtár látványterveit Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Mikolasek Zsófia igazgató és az épület újjászületésének terveit készítő Tóth Károly, az Amphy Antis Építész Iroda Kft. ügyvezetője mutatta be.

A fejlesztés célja olyan új integrált szolgáltató tudásközpont létrehozása, amely meg tud felelni a könyvtári szolgáltatás XXI. századi követelményeinek. A projektnek köszönhetően a könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódik, miközben közösségi célú helyiségeket (magazinolvasó, kávézó, konferenciaterem) is kialakítanak. A zene- és médiatár, digitális labor, illetve az oktatóterem új elemként valósul meg.

Igazi XXI. századi tudásközpont lesz az új megyei könyvtár

Mindezek eredményeként a régi épület helyén egy korszerű, az olvasói, felhasználói igényeknek hosszútávon is megfelelő, a lakosság széles rétegeit vonzó integrált információs és tudásorientált szolgáltatást nyújtó 21. századi intézmény létesülhet. A tervezők a látogatók által használható tér bővítése mellett az üzemeltetésre és a könyvek raktározására való helyet is megnövelték. Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán.

Az alagsorban informatikai kiszolgáló helyiségek és kiadványok digitalizálására szolgáló labor kapott helyet, a torony többi szintjein irodák, kiszolgáló helyiségek, valamint raktárak lesznek, melyekben kétszázezer kötet fér el. A könyveket egy kisebb lifttel lehet majd szállítani a raktárból az olvasótérbe. Az új épületet a tervek szerint 2019 második felében vehetik majd birtokba az olvasás szerelmesei.

A jelenlegi épület bontása és az építkezés a közbeszerzési eljárás lezárulta és a kivitelező kiválasztása után várhatóan 2018 közepén kezdődhet meg.

Második nekifutás

A megyei könyvtár Tatabányán, a Népházban jött létre 1952-ben a körzeti könyvtár helyben levő anyagának és a Tatabányai Városi Könyvtár állományának összevonásával, ahonnan végül a Népház átépítése miatt ki kellett költöznie. A könyvtárnak jelenleg helyet adó újvárosi épület 1964-ben készült el, 1425 négyzetméteres alapterülettel, amely azóta alig bővült, építészetileg elavult, infrastrukturális állapota erősen leromlott, a jogszabályi feladatok színvonalas ellátására alkalmatlan, és a hasznos alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által javasolt normaértéknek. Az intézményt korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben ugyan kiírt egy építészeti tervpályázatot az intézmény épületének bővítésére, a megvalósításra végül forrás hiányában nem került sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában