veszélyes vizeken

2017.07.19. 07:26

Hiába csábítja a Duna, ne fürödjön benne!

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak nem kevés feladatot ad a Duna. A horgászokra, fürdőzőkre is figyelnek és számos tanácsot megfogalmaztak. A legfontosabb: a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán tilos fürdeni.

Nagy Tamás

A nap 24 órájában dolgoznak a dunai vízirendőrök

Fotó: Nagy Tamás

A Duna magyarországi szakaszán hat vízirendészeti rendőrőrs működik. E közül az első a komáromi, ami egyben a legnagyobb területtel rendelkezik – mondta Borvendég István rendőr őrnagy, a Komáromi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka. Az 1850,2 folyamkilométertől, azaz Rajkától, az 1726-os folyamkilométerig, vagyis a táti szigetbejáróig dolgozik a Komáromi Vízirendészeti Rendőrőrs.

A vízirendőrök feladatkörébe tartoznak a Dunával kapcsolatos és az ott végzett valamennyi hajózással összefüggő események, a vízimunkálatokkal kapcsolatos események, szabadidős, sport-, egyéb tevékenység és az ahhoz használt úszólétesítmények, eszközök, valamint a víziközlekedési balesetekkel kapcsolatos feladatok ellátása, azok vizsgálata, a vízterületen közlekedő vízijárművek és vízirendezvények ellenőrzése.

– A nap 24 órájában végzik vízirendőreink a feladatainkat, melyek ellátásához megfelelő számú közúti és vízi járművekkel is rendelkezünk. A Duna mellett ugyanis a vízparti részeket is ellenőrizzük, így például a horgászokat is – mondta Borvendég István.

 Nemcsak a fürdőzésnek, hanem a hajózásnak is vannak szabályai

A komáromi vízirendőrök parancsnoka kiemelte: ha csónakkal közlekednek, nagyon fontos a jármű kötelező felszerelésének, különösen a mentőfelszerelésének a megléte, mert adott szituációban az akár életet is menthet. Amire még felhívják a komáromi őrs munkatársai a figyelmet, hogy a vízi járműben 14 éven aluli személynek, illetve az úszni nem tudó felnőtteknek egyaránt kötelező a mentőmellény viselése.

A rendőr őrnagy kiemelte, hogy a jogszabály szerint fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés hatálya alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Hozzátette, hogy korábban egy-két helyen volt ilyen kijelölt hely, azonban a Duna megyei szakaszán jelenleg nincs. Vannak ellenben strandjaink és fürdőink, ahol gondtalanul és biztonságosan fürdőzhetnek. Ha arra kíváncsiak, a mai strandok vagy elődjeik hogyan néztek ki, hogyan ejtőztek a vízben a Komárom-Esztergom megyeiek, nézzék meg képes múltidézőnket!

Mikor és hol tilos fürödni?

  • Kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben.
  • Éjszakai és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mély víz határáig.
  • Ahol azt tiltó tábla jelzi.
  • Hajóútban.
  • Hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdő célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében.
  • Vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételével művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében,
  • Kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí sporteszköz közlekedésre szolgáló pályák, hajóállomások területén.
  • – Aki mégis a vízbe merészkedik, az szabálysértést követ el. Az idei szezonban eddig két-három esetben kellett figyelmeztetni fürdőzőket, akik egyből tudomásul vették azt, így nem kellett komolyabb eszközökhöz nyúlni a munkatársaimnak. Az utóbbi időben az figyelhető meg, hogy jogkövetőek az állampolgárok – emelte ki a rendőr őrnagy.

    Megújult az őrs

    Az idei évben teljesen megújult a Komáromi Vízirendészeti Rendőrőrs épülete, ahol teljes energetikai felújítást végeztek, többek között szigetelést kapott az intézmény, kicserélték az összes nyílászárót, valamint az elektromos és a fűtéshálózatot is korszerűsítették a szakemberek. A projekt a svájci-magyar együttműködési program társfinanszírozásában valósult meg. Az épület fejlesztése mellett az elkövetkező időszakban eszközfejlesztésre is lesz lehetősége az őrsnek.

    – Elődömnek volt egy szavajárása, hogy a Dunát tisztelni kell és ez tényleg így van, hiszen nagyon veszélyes. Aki kellőképpen nem ismeri a folyót és belemegy, azt hiszi, hogy csak térdig ér a víz, aztán hirtelen van egy 3-4 méteres gödör és a legtöbb ember ilyenkor pánikba esik, elmerül és már meg is van a baj. Emellett figyeljünk arra is, hogy ittasan ne üljünk vízi járműbe, még csónakba se, hiszen ugyanolyan szabálysértésnek minősül, mintha valaki közúton ittasan kerékpározna vagy gépjárműbe ülne – hangsúlyozta Borvendég István.

    Sajnos már az idén is követelt emberéletet a nagy folyó: Észak-Komáromnál fulladt bele a Dunába egy 13 éves fiú júniusban. Három társát sikerült kimenteni a vízből.

    A vízirendőrség hasznos tanácsai

  • Ne fürödjön senki közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
  • Nagyon fontos betartani azt is, hogy szeszes ital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
  • Napozás után testét zuhanyzással vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen vízbe!
  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
  • A gyermekeket még a vízparton se hagyjuk felnőtt felügyelete nélkül!
  • Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.
  • Hogy mennyire nem lehet félvállról venni azt az alapvetést, hogy ittasan nem vezetünk hajót, jól mutatja annak az ukrán hajóskapitánynak az esete, aki részegen okozott hajóbalesetet a Dunán, Esztergomnál. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott és eltiltották a vízi járművek vezetésétől, miután egy turistahajóval ütközött.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában