Helyi közélet

2017.07.10. 18:34

Így segíthet a fuldoklón

Bármikor kerülhetünk mi is olyan helyzetbe, mint amilyenben Várnagy László találta magát szombat hajnalban. Ha mi is hasonló hatékonysággal szeretnénk eljárni, jól jöhet az alábbi néhány alapismeret.

kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Mint arról a kemma.hu is beszámolt, felrobbantotta a közösségi médiát Várnagy László hétvégi hőstette. A naszályi férfi szombat hajnalban mentett ki egy lányt a tatai Öreg-tóból. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány alapvető tudnivalót arról, hogy mit tegyünk, ha hasonló esettel találkozunk.

1. Szabaduljunk meg a felesleges ruhadaraboktól!

Aki úszott már ruhában, tudja, hogy a nedves öltözék módfelett megnehezíti a vízben való manőverezést. Szánjunk rá néhány másodpercet, hogy ledobáljuk magunkról a felesleges hacukát még a vízbe vetődés előtt!

2. Sose elölről érkezzünk!

Mindig hátulról, vagy alulról és hátulról közelítsük meg a fuldoklót, nyúljunk a hónalja alá, és mellkasunkra fektetve, lábainkkal tempózva ússzunk vele a partra. Ügyeljünk eközben arra, hogy a feje a víz felett maradjon.

3. Nyugtassuk meg a fuldoklót!

Az egyik legnagyobb veszély, ami a segítőre leselkedik mentés közben, hogy a fuldokló kétségbeesésében rácsimpaszkodik, és egyfajta béklyóként akadályozza őt a mozgásában, vagy ami még rosszabb, können magával húzhatja a mélybe. Ezért fontos, hogy nyugodt és meggyőző hangon elmagyarázzuk a bajba jutottnak, hogy segítünk rajta és nem lesz semmi baj. Egy totális pánikban kapálózó embert szinte lehetetlen partra húzni.

4. Fogjuk meg a ruháját!

Ha a segítségre váró ember ruhástul pottyant a vízbe, akár a gallérjánál fogva is kihúzhatjuk. Természetesen ekkor is ügyelni kell arra, hogy a feje a víz felszíne felett maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában