bíróság

2017.12.12. 16:11

Majdnem halálhoz vezetett a baráti Xboxozás

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla is kimondta, hogy a fiatalkorúak börtöne vár arra a fiúra, aki egy baráti Xboxozást követően fejbe rúgta egy társát, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel neki.

kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla előtt az a fiú, aki egy baráti társaságban történt veszekedést társa arcon rúgásával zárt le. Az elsőfokú bíróság 2 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a 19 éves fiatalembert. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, amelyet a Győri Ítélőtábla kedden elutasított.

Indoklásukban kifejtették: az elsőfokú bíróság a tényállást teljes egészében megalapozottan állapította meg, a vádlott bűnösségére levont következtetés okszerű, a bűncselekmény minősítése helytálló. Az első fokon eljárt bíróság a fiatalkorúakra vonatkozó speciális büntetés kiszabási elveket figyelembe véve állapította meg a büntetés mértékét, amely az ítélőtábla szerint sem aránytalan. Ennek értelmében a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Ezért kell felelnie a fiúnak

2016. július 20-án kora este a vádlott és V. K. sértett egy több fős társasággal Tatán egy családi házban Xboxszal játszottak. Közben szeszes italt is fogyasztottak. A sértett és a vádlott között már akkor is szóváltás alakult ki, lökdösődtek is. Társaik szétválasztották őket, majd úgy döntöttek, együtt kísérik ki V. K.-t a vonatához. Útközben a vádlott és a sértett között verekedés alakult ki, amelynek során mindketten a földre kerültek, de a társaik ismét szétválasztották őket.

V. K. lehajolt a táskájáért, a vádlott azonban odalépett, és lendületből, nagy erővel, lábfejjel arcon rúgta a lehajolt testhelyzetben lévő sértettet, aki a váratlan rúgás erejétől hanyatt esett, a fejét pedig úgy beütötte az aszfaltba, hogy eszméletlenül, vérző szájjal és orral feküdt a földön. Ezután a vádlott elhagyta a helyszínt, V. K.-hoz pedig mentőt hívtak a társai.

És milyen jól tették! A sértett által elszenvedett sérülések ugyanis az életet közvetlenül veszélyeztető sérüléseknek tekinthetők, szakszerű orvosi segítség nélkül a sértett halálához vezethetett volna. V. K. a rúgás következtében koponyacsonttörést, illetve koponyaűri vérzést szenvedett, ezenkívül a mindkét homloklebeny, illetve a baloldali halántéklebeny területén kimutatott állománykárosodás maradandó fogyatékosságot jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában