Adathalászok

2023.12.19. 06:55

Nyomoznak a csalók után, akik a kormány nevében próbáltak bankkártya-adatokat megszerezni

Már több rendőrkapitányságon is folyamatban van nyomozás a külföldi oldallal és más, további három oldallal szemben is.

Goletz-DeáK Viktória

Az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a Kemma.hu tájékoztatása alapján ellenőrizte azt a weboldalt, amin egy kérdőív kitöltéséért cserébe 100 ezer forintot ígértek a Magyar Állam nevében. A rendőrség szerint már a webcíme alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy az oldal nem áll semmilyen kapcsolatban Magyarország Kormányával. Az oldal egyébként már nem elérhető. 

– A megkeresésben leírtak alapján fennállhat annak gyanúja, hogy Magyarország Kormányának valódi oldalára hasonlító oldalt hozott létre ismeretlen személy bankkártya-adatok jogosulatlan megszerzése céljából, azonban tekintettel arra, hogy a kérdéses külföldi oldal már nem töltődik be, az elérhetetlen, így ennek megerősítése már nem lehetséges – írták közleményükben a rendőrök. 

Mint megjegyezték: a rendelkezésre álló adatok alapján feljelentés az említett külföldi oldallal és más, további három oldallal szemben is történt, több rendőrkapitányságon is folyamatban van nyomozás. 

– A feljelentők elmondása alapján a kérdéses oldalakon pénzjutalom reményében kérdőívet töltöttek ki, amelynek a végén megadták bankkártya adataikat és titkos kódjaikat, melyet követően pénzlevonás történt a számláikról. Más oldalak vonatkozásában már megerősítést nyert, hogy azok adathalászat céljából kerültek létrehozásra ismeretlen személy vagy személyek által. A nyomozás érdekeire való tekintettel a részletekről nyilatkozni nem kívánunk – tették hozzá. 

Hozzátették: a rendőrség tanácsa az, hogy soha ne adjanak meg bankkártya adatokat olyan ismeretlen, meg nem erősített forrásból megnyitott weboldalon, amely már a webcíme alapján sem áll semmilyen kapcsolatban a megszemélyesített szervezettel, pénzintézettel, vagy jelen esetben Magyarország Kormányával. 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Facebookon jelent meg az a hirdetés, ahol egy felmérésre invitálja a Magyar Kormány az internetezőket, aminek kitöltéséért mindenki pénzjutalmat kap. Öt kérdés után pedig máris elkérik tőlünk a bankkártya-adatainkat, annak lejárati dátumával, illetve a CVC-kóddal. A Quadron Kiberédelmi Zrt. szakértője, a tatabányai Solymos Ákos szerint egyértelműen adathalászatról van szó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában