Legfrissebb információk

2023.10.04. 14:03

Újabb részletek: Szlovákiában vette a robbanószereket az esztergomi robbantó

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki az esztergomi robbantóról. Illegálisan ásott pincében rejtegette a robbanószert.

Kemma.hu

Esztergom, 2023. szeptember 20. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai egy robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án. Az M1 értesülése szerint egy rendőr meghalt, miközben intézkedtek egy családi háznál, ahol a fenyegető robbantást hajtott végre. A robbantás során 6-7 ember súlyosan megsérült

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Központi Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai végezték a robbanás utáni helyszínelést, amelynek során találtak egy 38 méteres, illegálisan épített pincét, pontosabban egy alagutat a robbantó kertje alatt.

Az Origo.hu számolt be arról, hogy J. László az alagutat tárolásra használhatta, illetve, ha folytatta volna a veszélyes fúrást, akkor egyfajta menekülő-útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé. Azonban az alagút maga is életveszélyes volt, hiszen nem volt megfelelően alátámasztva, bármikor beomolhatott volna. 

Az újabb információk szerint az esztergomi robbanásért felelős J. László Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen egy, az ingatlana alatt ásott titkos alagútban. Médiaértesülések szerint a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

Száraz Pál nyugalmazott tűzszerész elmondta, a katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai alkalmával is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak. A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn, erős fény kíséretében felrobban.

A portál több szomszédot is megkérdezett, tudtak-e arról, hogy a férfi alagutat ás, de a legtöbbjüknek sejtése sem volt erről. 

Egy alagút ásása rengeteg földmunkával, kitermeléssel, annak elhelyezésével jár, ám mindebből a közelben lakók semmit sem vettek észre, így arra következtettek, hogy valószínűleg éjjel dolgozhatott rajta.

– Magam is itt lakom nem messze, heti rendszerességgel járok a Külső Bánomi úton, feltűnt volna, ha valaki folyamatosan ás. Úgy beszélik, a háza feletti kertben egyengette el a felszín alól kitermelt földet, mintha egy új veteményest csinálna – nyilatkozta az egyikük a lapnak. 

Esztergom város önkormányzatának építésügyi hatóságához sem érkezett a férfitól kérelem ahhoz, hogy a kertjében bármilyen föld alatti pincerész kialakíthasson. 

Csapdát állított 

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 20-án, délután egy férfihoz ment ki a TEK Esztergomban, miután az fenyegette a rendőröket és az ügyészeket is. Az adósságai miatt elvették a hatóságok a kocsiját, amiért a rendőröket hibáztatta. Egy túsztárgyaló próbálta lecsillapítani a férfit, aki azonban csapdát állított a rendőröknek.

A sikertelen túsztárgyalások következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nem volt köztük. A robbantás után az elkövető is meghalt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában