Sokkoló

2023.09.26. 06:55

Esztergomi robbantás: rengeteg tilos vegyi anyag volt a házban a nagyobb detonációért

Újabb sokkoló részleteket közölt a Központi Nyomozó Főügyészség az esztergomi robbantás kapcsán.

Kemma.hu

Újabb részletek derültek ki a tragikus esztergomi robbantás ügyéről. Mint arról korábban már beszámoltunk, J. L. szeptember 20-án kora este Esztergom búbánatvölgyi városrészében robbantotta rá a házat a TEK-esekre. A detonáció következtében egy kétgyermekes rendőr és maga az elkövető is életét vesztette. A szerencsétlenségnek további 11 sérültje lett, akiknek egy része már elhagyhatta a kórházat.

A Központi Nyomozó Főügyészség legfrissebb közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a robbantó szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult. Az elkövetést követően rövid idő elteltével megkezdett szemlét - a nyomozó ügyészség felkérésére - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya nagy erőkkel, szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával folyamatosan végezte, több napig tartó megfeszített munkával.

Az ügyészség közlése szerint a szemle megállapította, hogy az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt. Az eddig beszerzett adatok szerint az elkövető olyan, Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanban, amely szobahőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas. Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta - nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította -, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte. Az elkövető szándéka kétséget kizáróan az intézkedő rendőrök életének kioltására irányult - olvasható az ügyészségi közlésben. A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében továbbra is haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket. A helyszínen jelenleg is nyomozati cselekmények folynak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában