Kemma.hu videó

2023.09.21. 01:19

Rárobbantotta a TEK-esekre a házat az esztergomi rendőrgyilkos (helyszíni fotók, videók)

A robbanás porig rombolta a házat, amibe épp akkor hatoltak be a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Egy rendőr életét veszítette, mellette több társa és tűzoltók is megsérültek. Úgy tudni, maga a robbantó is meghalt a detonációban. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint négy sérült állapota súlyos.

Kemma.hu

Esztergom búbánatvölgyi városrészében akkor robbantott a férfi, amikor a TEK-esek behatoltak a házba

Forrás: MTI/Magyar Nemzet

A Központi Nyomozó Főügyészség a szerda éjszakai tájékoztatása szerint több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást, miután egy rendőr, információink szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy munkatársa elhunyt, többen pedig megsérültek egy esztergomi robbantásban. Maga a robbantó is életét veszítette az elsődleges adataik szerint. A felrobbant házról egyébként meg is jelent egy fotó. A romokat elnézve esélye sem volt sem a behatoló rendőrnek, sem az elkövetőnek. 

Az ügyészek és a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának jelenlétében, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával tartanak helyszíni szemlét Búbánatvölgyben, ahol a végzetes detonáció bekövetkezett. A Kemma.hu úgy értesült, hogy Esztergomba sietett Hajdu János, a TEK főigazgatója is. A rendelkezésre álló információk alapján azt közölték, hogy rendőri mulasztás nem történt az ügyben. 

Rendőrök, tűzoltók sérültek meg

A kommünikében kitértek arra is, hogy szeptember 20-án a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett, úgynevezett bűnügyi feladat miatt vonult ki a helyszínre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre.

A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő.

− írták, hozzátéve, hogy a detonáció következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. Civilek szerencsére nem sérültek meg. A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket.

Az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken ad ki a nyomozó főügyészség, addig a sajtó és a közvélemény türelmét kérik.

Bosszúból robbantott a férfi?

Az általunk megtudott, valamint Facebook-on terjedő hírek is megerősítik a főügyészség által leírtakat. A robbanás ereje információink szerint akkora volt, hogy még egy másik utcában is beleremegtek az ablakok. 

Az Origo úgy tudja, hogy a robbantó kocsiját a rengeteg tartozása miatt már korábban lefoglalták. Emiatt haragudott a rendörökre, többször fenyegette őket és az ügyészeket is: azt képzelte, ők hagyták ellopni a kocsiját. Miután újra fenyegetőzni kezdett, a túsztárgyaló  pszichológus 4 és fél órán keresztül tárgyalt vele. 

Tartottak a robbantótól a helyiek, volt már gond vele korábban is

A robbantóról egyébként nem voltak jó véleménnyel a környékbeliek, volt, aki félt tőle, többen hallották korábban üvöltözni. Úgy tudni, és erről az M1 is beszámolt, hogy a helyiek féltek, lesz-e újabb robbanás. Szerencsére nem volt. Honvédségi és rendőrségi tűzszerészek is a helyszínre siettek, hgy segítség megakadályozni az esetleges újabb robbanást és kezelni a helyzetet. A helyszínen tartózkodó kollégánk mintegy egy kilométerről rá is látott a felrobbant háznál dolgozó egyenruhásokra. A környék egyébként hermetikusan le volt zárva, senkit nem engedtek a romok közelébe. 

Mint arról korábban írtunk, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház is felkészült a sérültek fogadására, de volt, akit a fővárosba, a Honvéd kórházba vittek. Rohammentőt egyébként kollégáink is láttak Esztergomból Pest irányába sietni, nem sokkal 23 óra után. 

A helyi kórháznál magánál is jártunk. A sürgősséginél 22 óra magasságában semmilyen mozgás nem volt, úgy tudjuk, ennek is ahhoz volt köze, hogy minden erőt a búbánatvölgyi detonáció sérültjeinek ellátására irányítottak át. Az intézmény bejáratán egy lesötétített ablakú kisbusz gördült be éppen.

A köztársasági elnök is részvétet nyilvánított

Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek. A közösségi oldalán számolt be arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, az Egyesült Államokban kapta a hírt az esztergomi tragédiáról, és hogy Hajdu János telefonon tájékoztatott a részletekről. 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz-KDNP frakciója is megszólalt és részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán. Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere Facebook-oldalán a város minden polgárának nevében fejezte ki részvétét, és kívánt jobbulást a sérülteknek. A térség országgyűlési kévpviselője, Erős Gábor szintén  a közösségi oldalán osztozott a család gyászában és kívánt mielőbbi felépülést a sérülteknek. A Magyar Nemzetnek megerősítették, Pintér Sándor belügyminiszter a robbanás helyszínére érkezett. Ő maga egyébként is Esztergomban volt a Fidesz-KDNP frakciójával együtt, ugyanis épp a városban tartják kihelyezett ülésüket. 

A Mi Hazánk Mozgalom sajtóközleményt adott ki, részvétet nyilvánítva szintén. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság arról írt, hogy mélyen megrendültek, ők a család mellett a Komárom-Esztergom vármegyei rendőröknek irányába is részvétüket fejezték ki. 

Nem ez az első rendőrgyilkosság Esztergomban

2008 februárjában Borbély Zoltán halála rázta meg az országot. A rendőr egy családi veszekedéshez ment ki társával éjszaka, miután riasztották őket: egy 56 éves férfi ittasan bántalmazta az édesanyját, majd az udvari melléképületbe zárkózott. A rendőrök bekopogtak a férfihoz, aki hirtelen kilépve az egyik egyenruhást mellbe lőtte egy második világháborús, lengyel gyártmányú, 9 milliméteres pisztollyal. Ő volt Borbély Zoltán. A lövés szívtájékon érte az akkor 36 éves zászlóst, akit később posztumusz hadnaggyá léptettek elő, aki a helyszínen életét vesztette.

Az elkövető tárgyalásán elhangzott: a járőrt, ha éppen egy szívsebészeti műtőben, teljes operáló csapat mellett találják el, akkor sem lehetett volna megmenteni. A gyilkost egyébként az elhunyt rendőr társa háromszor lábon lőtte, ami miatt a jobb lábát később amputálták is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában