Kilátástalanság

2023.09.16. 15:37

Nem csak a 4 gyermekes szomódi családot verte át az építési vállalkozó - tető nélkül maradtak

A vármegyei család után egy somogyi, szintén négy gyerekes családot is átvert az építési vállalkozó. Milliós káruk lett.

Goletz-DeáK Viktória

Két hónapja van tető nélkül Gabrielláék háza

Forrás: Beküldött

Egy somogyi családot is megkárosított az a csaló vállalkozó, aki lenyúlta a szomódi négy gyerekes család előlegként kifizetett 300 ezer forintját. Bogdán Gabriella januárban vásárolt egy családi házat Falusi CSOK-ra a Somogy vármegyei Öreglakon. Mivel a házon a tető volt a legrosszabb állapotban ezzel szerették volna kezdeni a felújítást, amihez ők is olyan vállalkozót szerettek volna találni, aki meg tudja előlegezni számukra a munkálatok költségeit. Végül jelentkezett egy férfi, aki az elején nagyon készséges volt és segítőkész. 

Mivel az árajánlatuk magasabb volt, mint a Falusi CSOK-ra kapható felújítási támogatás, azt beszélték meg, hogy a különbözetet a család havonta fizeti ki a vállalkozónak. Azonban a férfi anyagköltségre hivatkozva 770 ezer forint előleget mégis elkért, amit át is adott neki a család. Majd az állítólagos vállalkozó eltűnt három hétre. Utólag Gabriella már úgy gondolja, hogy jobb lett volna, ha végleg eltűnik. 

Tényleg rossz állapotban volt a tető, a plafon is megsínylette
Forrás: Beküldött

– Pénteken 11 órára ért ide és elkezdte csinálni a tetőt. Úgy lekapta a cserepeket, hogy szanaszét törtek, pedig előtte mondtunk, hogy szeretnénk felhasználni még azokat. Utána, mint aki jól végezte dolgát ott akarta hagyni tető nélkül a házat. Én mondtam neki, hogy estére esőt mondanak, úgyhogy csináljon valamit vele. Végül gyorsan feldobtak egy fóliát, leszögezte, majd mondta hogy szombaton jön. El is kezdett esni nem sokkal később, úgy hogy négy helyen be is áztunk, amiről képeket is küldtem neki. Erre a válasza csak annyi volt, hogy holnap kijavítják. Szombaton még mindig esett az eső, amikor délben megjelentek, hogy folytassák a tető bontását. Majd elkezdett megint pénzt követelni. Azonban megmondtuk neki, hogy tőlünk nem kap semmit, hiszen egyszer már átadtunk nem is kevés előleget. Erre teljesen kikelt magából, fenyegetőzött, végül elmentek tető nélkül hagyva a házunkat, ami megint beázott, már újabb helyeken is – mesélte Gabriella, aki a vállalkozó munkáját látva, már nem is akarta, hogy visszajöjjenek dolgozni. 

Úgy beázott a ház, hogy mindenhol folyt a víz
Forrás: Beküldött

– Folyt a csillár mellett a mennyezetből a víz. Minden teljesen szétázott, a bútorokat ki kellett dobnunk. Végül a férjem úgy döntött, hogy megpróbálja rendesen befedni a tetőt, azonban leesett a lépcsőn és szilánkosra törte a bokáját. Meg kellett műteni, így most a munkája és a megélhetésünk is veszélyben. Közben nagy nehezen találtunk egy ácsot, aki most megígérte, hogy megcsinálja a tetőt, azonban még máshol van munkája. Egyelőre rendesen lefedte nekünk fóliával, hogy addig se ázzunk be jobban – mutatta a tetőt Gabriella, aki négy gyerekkel maradt a fedél nélküli házban. Közben a csaló vállalkozó is visszatért egy társasággal pénzt követelve és rendőrrel fenyegetőzve, de Gabriella nem ijedt meg tőlük.

Így próbáltak meg védekezni a beázás ellen
Forrás: Beküldött

– A vállalkozó felesége feltett minket a Facebookra, egy csalókkal foglalkozó oldalra. Azt állította, hogy mi szegtük meg a szerződést és tartozunk nekik 2,5 millió forinttal. A házunkhoz is ide jöttek és követelték tőlünk azt az anyagot, amit meg se vettek. Üzenetekben is fenyegetőztek, hogy fizessük ki őket folyamatosan arra hivatkoztak, hogy szerződésük van velünk. Azonban mi nem ijedünk meg tőlük, és többet nem engedjük be őket a kapun. Elmentem a rendőrségre és feljelentést tettem zaklatásért, becsületsértésért, illetve rágalmazásért. Illetve kerestem olyan családokat, akiket hozzánk hasonlóan valamilyen formában megkárosítottak. Most együtt szeretnénk feljelentést tenni ellenük csalás miatt. Egyrészt, hogy vissza kapjuk a pénzünket és fizessenek kártérítést a szétázott házért és a bútorainkért. Illetve, hogy másokat ne verhessenek már át többet – szögezte le Gabriella.

Mint arról korábban beszámoltunk: A szomódi család kétségbeesését használta ki az a csaló férfi, aki a házfelújítás ígéretéért 300 ezret nyúlt le a családtól. Krisztináék azért fogadták fel a vállalkozót, mert attól féltek, hogy utcára kerülhetnek négy gyerekkel. Ugyanis már másfél éve kerestek vállalkozót, aki felújítaná a házukat és még másfél évük van befejezni a munkát, különben elbukják a támogatást és a házukat is. 

A család 2022-ben Falusi CSOK-ból vette meg a 100 négyzetméteres ingatlant. Az államtól 5 millió forint támogatást a vételárra, míg 5 millió forintot a felújításra kaptak. Krisztina akkor a Kemma.hu-nak elmondta, hogy azt tanácsolták nekik, hogy keressenek olyan vállalkozót, aki előfinanszírozással tudná vállalni a felújítási munkálatokat. 

– Végül ketten jelentkeztek. Az első két hónapig hitegetett, hogy kijön felmérni, de úgy láttuk őt itt mint a piros havat. Felvettem a kapcsolatot a másikkal, aki jelentkezett, ő el is végezte a felmérést, azonban 300 ezer forintra lett volna szüksége, hogy elkezdje a munkálatokat. Hegyeket megmozgatva végül jó kis uzsora kamattal sikerült felvenni a pénzt. Szerződést írtunk alá amiben június vége volt a határidő. Sajnos semmi nem lett belőle. Állítólag megcsúszott a munkáival és azért nem kezdett. A háromszázezer forintot pedig azóta sem láttuk – árulta el a fiatal édesanya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában