Visszaélt

2023.08.27. 17:00

Hivatali visszaélés miatt bíróságon kell felelnie egy volt főügyészségi ügyésznek

Az illető volt ügyészként rendelkezett olyan kapcsolatrendszerrel, hogy el tudja érni, hogy a megvesztegetője kedvező ítéletet kapjon. Most komoly büntetést kaphat érte.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszék augusztus 31-én előkészítő ülést tart hivatali visszaélés bűntettének ügyében. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az I. rendű vádlottat – az előkészítő ülésen történő beismerése esetén – ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, valamint 5 évre tiltsa el jogi végzettséghez kötött foglalkozástól, a II. rendű és a III. rendű vádlottat pedig ítélje pénzbüntetésre – derült ki a Tatabányai Törvényszék közleményéből.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott 2015-ig hosszú ideig ügyészként, majd főügyészségi ügyész beosztásban dolgozott, 2015-től ügyvédként tevékenykedik. A vádlott 2012-ben megismerkedett, majd szerelmi viszonyt alakított ki a II. rendű vádlottal, akit később az ügyvédi irodájában alkalmazottként foglalkoztatott, melynek keretében az ügyek feldolgozásával, információbeszerzéssel segítette az I. rendű vádlott munkáját. 

A szlovák rendőrfőkapitányság adó- és biztosítási csalás bűntette miatt folytatott eljárást 2014-ben, melynek során jogsegélykérelem teljesítésére vonatkozó eljárás végrehajtását kérték a főügyészségtől. A jogsegélykérelem végrehajtását a NAV végezte, melynek koordinálását kollégája szabadsága alatt főügyészségi ügyészként az I. rendű vádlott végezte. Az ügyben a szlovák hatóság a II. rendű vádlott és élettársa tanúkihallgatását is kérte. 

A II. rendű vádlott előtt a szlovák büntetőeljárás ténye ismert volt, és tartott attól, hogy büntetőjogi felelőssége az ügyben felmerül. Az I. rendű vádlott ennek tudatában a tanúként kihallgatni tervezett személyek által előzetesen meg nem ismerhető kérdéseket lefényképezte és bemutatta a II. rendű vádlottnak, valamint felkészítette arra, hogy azokra milyen válaszokat adjanak. A tanúkihallgatásra 2015. január 14.-én került sor. 

A NAV adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt a III. rendű vádlott és 12 társa ellen rendelt el nyomozást, mellyel kapcsolatban a nyomozásfelügyeleti tevékenységet főügyészségi ügyészként az I. rendű vádlott látta el. Majd amikor már nem dolgozott az ügyészségen, akkor a III. rendű vádlott ügyvédje azt javasolta, hogy szakmai tanácsadóként vonják be az I. rendű vádlottat, mint ügyvédet. Az I. rendű vádlott – mivel korábban az ügy előadója volt az ügyészségen – az ügyben nem járhatott el, azonban a felkérésnek ennek ellenére eleget tett. 

A megbeszélésükön az I. rendű vádlott a II. rendű vádlott egyetértésével elmondta a III. rendű vádlottnak, hogy volt ügyészként rendelkezik olyan kapcsolatrendszerrel, hogy el tudja érni, hogy közreműködésével a III. rendű vádlott kedvező ítéletet kapjon. Felajánlotta, hogy az ügyben eljáró hivatalos személyek befolyásolása útján megpróbálja elérni, hogy felmentsék, vagy enyhe büntetést kapjon. Az I. rendű vádlott ezért cserébe 700 ezer forintot kért. Az összeget a III. rendű vádlott kifizette, melyből a II. rendű vádlott 210 ezer forint, az I. rendű vádlott 490 ezer forint összegben részesült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában