Indítvány

2023.07.19. 15:40

15 migráns + a sofőr: levegő is alig volt az M1-esen Tatabányánál lekapcsolt kocsiban

Felvezető autóval kísérte csempész társát az M1-esen a férfi, de Tatabányánál a rendőrök így is megálljt parancsoltak nekik.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben, a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a két férfival szemben, akik 15 migránst szállítottak az M1-es autópályán Tatabánya térségében. Dr. Borbély Veronikától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy a vádiratban indítványt tett arra, hogy a férfiakat a Tatabányai Törvényszék fegyházbüntetésre, valamint Magyarország területéről történő kiutasításra ítélje azzal, hogy a vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

A vádirat szerint  az egyik vádlott - ismeretlen megbízója utasítására – 2022. április 12-én, Magyarország területén, a déli határ közelében, az 55-ös főút mellett található erdősávnál felvett az általa vezetett, szerb hatósági jelzésű, 7 üléses személygépkocsiba 15 fő, magukat indiai, pakisztáni és afgán állampolgárnak valló, és Magyarország területére jogellenesen érkezett migráns személyt azzal a céllal, hogy a magyar-osztrák államhatár jogellenes átlépéséhez segítséget nyújtva, őket a határ közelébe szállítsa. A jármű jobb első ülésén 2 személy, a hátsó üléssoron 6 személy, a csomagtartóban 7 személy utazott.

A másik férfi a vádlott gépkocsija előtt haladt felvezető autóként, azt ellenőrizve, hogy nincs-e rendőri intézkedés az úton. A migránsokat szállító vádlottat közlekedése során a rendőrjárőrök 2022. április 12-én, 23 óra 20 perckor az M1-es autópálya 54-es kilométerszelvényében intézkedés alá vonták és a 15 személyt megtalálták. A gyanúsított által vezetett járműben megállás nélkül a rendőri intézkedésig 2-3 órán keresztül utaztak összezsúfolva a migránsok, melynek során a csomagtérben utazó 7 férfi nem a gépkocsi ülésében foglalt helyet, hanem a padlón. Biztonsági eszközt az utazás során nem tudtak használni, mellkasuk meggörnyedt, lábukat, felsőtestüket nem tudták mozgatni a hely szűkössége okán, nehezen kaptak levegőt.

A csempészek 2022. áprilisában ezen kívül még kettő alkalommal segítettek más migráns személyeknek az illegális határátlépéshez. A felvezető autó sofőrjét később sikerült a hatóságoknak elfogni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában