Kemma.hu videó

2023.06.22. 19:41

Miért mentették fel a süttői testvérgyilkost? Videón a bírói indoklás

Egészen biztosan SZ. D. F. követte el a kegyetlen gyilkosságot, azonban a csütörtökön megszületett ítélet értelmében nem kell börtönbe vonulnia.

G.D.V.

Végül felmentette a bíróság a süttői testvérgyilkost

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ahogy arról már beszámoltunk, perbeszédekkel és ítélethirdetéssel zárult a süttői testvérgyilkos tárgyalása a Tatabányai Törvényszéken, a bíró döntése a korábbi szakértőivélemények tükrében nem okozott nagy meglepetést: felmentette a férfit, mivel a megkérdezett orvosszakértők szerint a gyilkosság elkövetésének pillanatában nem volt beszámítható, kóros elmeállapotban szenvedett. Ezért már korábban, a nyomozás során elrendelték a kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI). A csütörtöki döntés szerint ott is fog még maradni, csak áthelyezik egy másik részlegbe. A döntést az ügyészség elfogadta, a védő három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet még nem jogerős. 

Még a védő is elismerte beszédében, hogy a szakértők által felsorakoztatott vallomások és a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy védence követte el a gyilkosságot. Azonban a szakértők véleménye szerint ezért nem lehet felelősségre vonni. 

Az ítélet indoklásában a bíró is elmondta, hogy a kamerafelvételek és szemtanúk vallomása alapján is egyértelmű, hogy a gyilkosság idején más nem tartózkodott az épületben SZ. D. F.-n, a nővérén és annak férjén kívül. Vagyis egyértelmű, hogy a vádlott követte el a gyilkosságot. A kamerafelvételek bizonyítják, hogy a férfi a nyitott garázsajtón ment be az épületbe és onnan már csak a tűz keletkezése után távozott. 

Érkezése után a magához vett késekkel összesen 55 alkalommal szúrta meg a földszinten tartózkodó házaspárt. Majd a garázsból bevitt benzinnel tüzet gyújtott, amit megpróbált végig vezetni az egész házon, hogy minél több nyomot eltüntessen. Amikor ő is megégett, menekülni kezdett, lefutott a folyóhoz, hogy a vízben lehűtse égő testét. Egyébként olyan súlyos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szerzett a végtagjain és az ágyéki részén, hogy a kórházban sokáig mesterséges altatásban tartották. 

A bíró elfogadta az ügyészségnek azt az érvelését is, hogy SZ. D. F. cselekedetei a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek, illetve a több személy sérelmére elkövetett emberölésnek is megfelelnek. Ugyanis a sérülések száma, illetve súlyossága egyértelművé teszi, hogy nem megsebezni akarta áldozatait, hanem meg akarta ölni őket. Ráadásul a házaspár egyik tagjának végig kellett néznie a másik halálát. 

Felülvizsgálják
SZ. D. F. kényszergyógykezelése alatt félévente végeznek felülvizsgálatot az IMEI-ben, hogy változott-e az állapota. Ha a kezelőorvosok úgy vélik, hogy meggyógyult, majd ezt egy független orvosszakértő is alátámasztja, akkor a férfi távozhat az intézményből méghozzá büntetlen előéletüként - hiszen felmentették. Ez pedig akár egy év múlva is megtörténhet, de akár élete végéig is bent tarthatják. 

Azonban, ha ki is engedik tette nem merül feledésbe. A bűnügyi nyilvántartó adatbázisában továbbra is szerepelnek a vele szemben hozott intézkedések, mint a kényszergyógykezelés, illetve az általa elkövetett bűncselekmények minősítése, vagyis a különös kegyetlenséggel, több személy sérelmére elkövetett emberölés. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában