Lebuktak

2023.04.16. 09:13

Esztergomból indult a kriptovalutákkal csaló banda ügye - VIDEÓ

Esztergomi zsaruk füleltek le a Nemzeti Védelmi Szolgálat kiberfelderítési főosztály munkatársaival együttműködve egy hirdetőket átverő banda tagjait Győrben. Több, mint 50 eset kapcsolható össze velük.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

Egy nő tett feljelentést az Esztergomi Rendőrkapitányságon tavaly novemberben, hogy a számlájáról ismeretlen elkövető ismeretlen módon pénzt vett le. A nyomozás során kiderült, internetes csalók áldozata lett. Az érdekes és tanulságos esetről a police.hu számolt be. 

Az egész egy játszószőnyeggel kezdődött, amit a sértett az interneten akart eladni. Az ügylethez gyanútlanul megadta a bankszámlához tartozó adatait, amivel 2 millió forintot emeltek le a számlájáról. A nyomozás során végül több, hasonló módszerrel rászedett embert is találtak a zsaruk.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk a csalásokhoz az ürügy mindig más volt, de a tevékenység mindig a pénzszerzésre irányult. Ennek érdekében szinte mindent bevetett a négyes.

Az eljárás adatai szerint a módszer az volt, hogy az egyik legnagyobb hazai online adásvételi oldalon keresztül megtévesztő üzenetet küldtek a hirdetőknek arról, hogy szeretnék megvenni a kínált terméket. Az üzenetben egy linket továbbítottak, azon keresztül léptek be a sértettek a bankszámlájukra, így az elkövetők az ott beírt adatok segítségével több millió forintot emelhettek le észrevétlenül.

Az ügy azonban ennél sokkal szövevényesebb lett. Kiderült, hogy az ukrán elkövetők mások bankszámláján keresztül menekítettek ki a csalással megszerzett pénzt az országból, majd azt kriptovalutára váltották. 

Egy ászári nőhöz vezették a nyomozókat a szállak, aki egy „Menő Jenőként” bemutatkozó ukrán férfival dolgozott egy közös győri munkahelyen, majd rövid ideig tartó szerelmi kapcsolat alakult ki közöttük. A nő születésnapján, október végén ez a bizonyos Menő Jenő, azaz Y. K. két ukrán ismerősével együtt jelent meg a nőnél, és azt kérte, segítsen abban, hogy a vele lévő férfiak egyike pénzt tudjon utalni Ukrajnában maradt rokonainak. A nő segítségképpen odaadta a telefonját, amelyen az ő banki alkalmazásán keresztül, a játszószőnyeget áruló sértettől megszerzett pénzt átutalták egy külföldi bankszámlára. Onnan, mint utóbb kiderült, kriptovalutára váltották a pénzt, aminek így nyoma veszett.

A jelenlegi adatok szerint ötven eset köthető a nevükhöz. A csoport főleg Győr térségében tevékenykedett, a zsaruk figyelni kezdték a bűnszervezet még szabadlábon lévő tagjait, és mielőtt végleg külföldre tették volna át a székhelyüket, az esztergomi nyomozók a Nemzeti Védelmi Szolgálat kiberfelderítési főosztály munkatársaival együttműködve a városban elfogták őket. Most éppen 11 ügyet egyesítettek az esztergomi nyomozókhoz, de a kapcsolati ábra alapján újabb 39 eset vár egyesítésre, vagyis az internetes csalók bűnlajstroma folyamatosan nő. A bíróság március 24-én elrendelte a letartóztatásukat. A rendőrség még tovább vizsgálja a lehetséges sértettek körét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában