A netbank zsonglőrei

2023.02.28. 12:33

Majd' 8 milliót utalgattak el a csalók, egy esztergomi játszószőnyeggel indult a sorozat

A Tatabányai Járásbíróság 3 hónappal hosszabbította meg a banda egyik tagjának letartóztatását.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség eredményesen  indítványozta annak a férfinak a letartóztatása meghosszabbítását, aki a sértett banki adatainak megszerzésével okozott több milliós kárt – közölte dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Váregyei Főügyészség sajtószóvivője.

Az indítvány szerint az elkövető megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2022. december 2-án kapcsolatba lépett az esztergomi sértettel, aki internetes adásvételi oldalon egy játszószőnyeget kínált eladásra. A férfi egy linket küldött az eladónak, amelyen keresztül annak számlaszámát és internetbankos jelszavát megszerezte, majd a netbankba belépett és a sértett nevén vezetett számláról 2 millió utalt át egy másik számlára.

Ezt követően erről a másik számláról a saját nevén vezetett számlára 41 ezer forintot, a fennmaradó összeget pedig egy pénzügyi vállalkozás bankszámlájára utalta át. Az elkövető a társaival további 5 sértettnek is kárt okozott úgy, hogy adathalász módszerrel megszerzett banki adatok felhasználásával a sértettek bankszámlájáról különböző összegeket utalt át másik bankszámlára.

A banda az egyik sértettnek 1 millió 500 ezer, a másiknak  2 millió 400 ezer, a harmadiknak 1 millió 885 ezer 699 forint, a negyediknek pedig 3 millió 20 ezer forint kárt okozott. Az ötödik sértett számlájáról 850 ezer forintot próbáltak meg átutalni, azonban a sértett automatikus értesítést kapott a tranzakcióról és nem hagyta jóvá azt. A bíróság február 2-án egy hónapra rendelte el a férfi letartóztatását.

A Tatabányai Járásbíróság a február 28-án tartott ülésen 3 hónappal, június 2-ig hosszabbította meg a férfi letartóztatását. A bíróság álláspontja szerint a letartóztatás fenntartása a bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás veszélyeztetése miatt indokolt. A végzés végleges, azt az ügyész és az elkövető is tudomásul vette – tájékoztatott Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában