Neten trükköztek

2023.03.24. 17:26

Videón az elfogás: esztergomi játszószőnyeggel indult a 8 milliósra duzzadt csalássorozat

Az esztergomi rendőrök a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztály munkatársaival együttműködve Győrben fogták el a hirdetőket átverő banda tagjait.

Kemma.hu

Nem kevés embert károsítottak meg, most fizethetnek a lenyúlásért

Forrás: police.hu

Négyfős bűnbandát vontak ki a forgalomból a napokban az esztergomi rendőrök. Korábban már egy, most további három külföldi férfit vettek őrizetbe, akik sértettek banki adataihoz hozzájutva, nem kevés pénztől szabadították meg naiv áldozataikat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a csalásokhoz az ürügy mindig más volt, de a tevékenység mindig a pénzszerzésre irányult. Ennek érdekében szinte mindent bevetett a négyes.

Az eljárás adatai szerint a módszer az volt, hogy az egyik legnagyobb hazai online adásvételi oldalon keresztül megtévesztő üzenetet küldtek a hirdetőknek arról, hogy szeretnék megvenni a kínált terméket. Az üzenetben egy linket továbbítottak, azon keresztül léptek be a sértettek a bankszámlájukra, így az elkövetők az ott beírt adatok segítségével több millió forintot emelhettek le észrevétlenül.

Egy sértettnek aztán feltűnt a csalás, ő november 2-án tett feljelentést az Esztergomi Rendőrkapitányságon, hogy a számlájáról ismeretlen módon pénzt vettek le. A rendőröknek sikerült azonosítaniuk egy 29 éves külföldi férfit, akit január 31-én elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak. Őt őrizetbe vették és azóta a bíróság már elrendelte a letartóztatását.

Az esztergomi rendőrök azonban nem álltak meg itt. Tovább görgették a szálakat, melynek során újabb három elkövetőt azonosítottak. Őket március 21-én, kedden Győrben fogták el a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztály munkatársaival együttműködve – adta hírül a police.hu.

Az elkövetők közül egy 23 éves férfi ellen 3 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Egy 24 éves férfi ellen 3 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja, valamint 1 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett kísérlet miatt. A 28 éves társuk ellen pedig 3 rendbeli társtettesként elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Mindannyian külföldi állampolgárok voltak. A nyomozók pedig kezdeményezték, hogy a Tatabányai Járási Ügyészség tegyen indítványt a letartóztatásukra. A rendőrség emellett tovább vizsgálja a lehetséges sértettek körét.

Az ügyben a négy letartóztatott elkövető közül három elkövető letartóztatását a bíróság március 24-én, pénteken rendelte el egy-egy hónapra. A három elkövető vallomást is tett az eddigi eljárás során. A letartóztatást elrendelő végzés nem végleges, az elkövetők ugyanis fellebbezést jelentettek be. Az ügyész a végzést tudomásul vette – tudtuk meg dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Váregyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában