Jogerős

2023.03.30. 16:06

Nem kapott életfogytiglant esztergomi öléséért a szlovák kettős gyilkos

Megúszta az életfogytig tartó börtönbüntetést a szlovák kettős gyilkos. Párkányi tettéről még nem döntöttek Szlovákiában.

G.D.V.

Esztergomi gyilkosságáért nem kapott életfogytiglant a szlovák férfi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Esztergomban nő ismerősét, Párkányban pedig idős szállásadóját ölte meg az a férfi, akinek ügyében most másodfokú, jogerős döntés született. A Győri Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta és a vádlott szabadságvesztés büntetését 17 év fegyházra enyhítette, melyből feltételes szabadságra nem bocsátható. A Tatabányai Törvényszék által meghozott további intézkedéseket, mint a 10 év közügyektől eltiltás és a 10 év Magyarország területéről kiutasítás, az elsőfokú ítélet helybenhagyta. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 2022 novemberében emelt vádat ellene. A férfi a tárgyaláson végig arra hivatkozott, hogy a folyamatos droghasználat miatt a gyilkosságok idején nem volt beszámítható.

A végzetes napon a férfi és a nő, a későbbi áldozat, a szlovákiai Párkányból Esztergomba ment, majd együtt járták a város utcáit. A kábítószer hatása alatt álló vádlott előbb veszekedést provokált, majd a lényegesen gyengébb fizikumú nőt az előzetes szóváltást követően bántalmazta, megragadta a nyakát, többször az arcán, a fején, valamint a felsőtestén megütötte, mellkasát megtaposta, aki néhány percen belül meghalt.

A bíróságon rekordidő alatt hozták meg az ítéletet. A szlovák férfi először január 11-én, szerdán reggel állt a vádlottak padján, ahol bár elismerte a gyilkosságot, az elkövetés módjával már nem értett egyet. Többször is hangsúlyozta, hogy 17 éves kora óta rendszeresen fogyasztott drogokat, amitől hangokat hallott. Ezzel magyarázta szörnyű tettét is: a hangok mondták neki, hogy bántsa ismerősét, majd a testét dobja a vízelvezető árokba.

Néha saját mondandójába is belezavarodott. Egyszer azt állította, hogy a három ütés mellett meg is rúgta a nőt, később meg azt mondta, hogy lehet, nem is ütött, mert drog hatása alatt állt. Azt viszont többször is egyértelműen, hallhatóan kijelentette, hogy valóban megölte ismerősét. A perbeszédek után a bíró meghozta döntését: a 25 éves elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott, amiből legkorábban 25 év múlva kerülhet szabadlábra. Az ítélet ellen a vádlott ügyvédje fellebbezett. Erről döntöttek most Győrben.

 Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a másodfokú bíróság egyetértett a védő fellebbezésével abban, hogy a vádlott esetében a büntetési célok eléréséhez elegendő a határozott időtartamú szabadságvesztés kiszabása. A törvényszék által részben helyesen, részben pedig hiányosan megállapított enyhítő körülmények – a vádlott büntetlen előélete, őszinte megbánása, részbeni beismerése, és az időmúlás – nem teszik lehetővé az aránytalanul súlyos, életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását. 

A 10-től 20 évig terjedő büntetési tétel keretein belül azonban figyelemmel kellett lenni az elkövetés különösen kegyetlen voltára, arra, hogy a vádlott a cselekményét embertelen, brutális módon követte el. Ütései, rúgásai folytán a sértett arca felismerhetetlenné roncsolódott, személyét csak genetikai szakértő tudta azonosítani. Emiatt a középmértéket meghaladó időtartamú szabadságvesztés kiszabása volt szükséges.

Bár a férfit Szlovákiában is emberöléssel gyanúsítják, az nem képezte a magyar eljárás tárgyát. Így a most meghozott jogerős ítéletet csak az Esztergomban elkövetett gyilkosság miatt kapta. A párkányiért még felelnie kell.

Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla sajtószóvivője a Kemma.hu-nak azt is elárulta, hogy a szlovák állam kérheti, hogy az ottani büntetőeljárás lefolytatására adja át a magyar állam a vádlottat. Ha megvan a szlovák ítélet, akkor visszaszállítják Magyarországra, hogy megkezdje az itt hozott ítélet letöltését. Ekkor a vádlott és a szlovák állam is kérelmezheti, hogy ezúttal a büntetése letöltésére adják át Szlovákiának a férfit. A másik lehetőség, hogy itthon leüli a 17 évet, majd átadják a Szlovák hatóságnak, hogy ott is eleget tegyen a büntetésének. Egyik esettel sem jár jól. Ugyanis Szlovákiában nincs összevont ítélet, vagyis ha ott tölti le mindkét büntetését, akkor arra nem kap kedvezményt, így mindkét esetben összeadódnak azok.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!