Kemma.hu podcast

2023.03.18. 19:55

Ezt hallgasd meg, ne a csalók dumáját! A vishing lett az új unokázós csalás!

Eheti podcastunkban a vishing, vagyis a telefonos csalások nyomába eredtünk.

Kemma.hu

Gombos István rendőr őrnaggyal a telefonos és egyéb csalásokról beszélgettünk

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Gombos István rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom vármegyei Rendőr- bűnügyi osztály és bűnmegelőzési alosztály megbízott vezetője a vishingről, vagyis a telefonos csalásokról, valamint az egyéb visszaélésekről beszélt nekünk, illetve bemutatta a kiberpajzs.hu-t.

A „vishing” szó az angol voice és phishing, vagyis hang és adathalászat szavak kombinációjából származik. Mint megtudtuk, a korábbi évek úgynevezett unokázós csalásai szerencsére visszaszorultak, de egyre gyakoribbak a vishing-trükkök, mint amikor például magukat banki alkalmazottnak kiadó csalók szerzik meg a jóhiszemű emberek adatait és így pénzét. Nem csak ilyen eszközökkel élnek azonban: szerelmet ígérve is sokakat átvernek kamu kamerikai katonatisztek, soha meg nem rendelt csomagokról kapnak emberek értesítéseket. A rendőr őrnagy elárulta, hogyan védekezhetünk a csalók ellen, és milyen keresztkérdésekkel buktathatjuk le a telefonon csalókat például.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában