Kérdések maradtak

2023.02.02. 16:20

További nyomozást kér az elhunyt esztergomi édesanya, Szilágyi Piroska lánya

Se a táskáját, se a telefonját nem találták meg a 2 éve eltűnt esztergomi édesanyának, akinek holtestét a napokban azonosították. A családnak több kérdése is lenne a rendőrséghez.

Goletz-Deák Viktória

Tomasek Szilvia, Szilágyi Piroska lánya mutatja, hol találták meg édesanyja földi maradványait

Forrás: Beküldött

Mint korábban megírtuk, DNS-vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a két éve eltűnt Szilágyi Piroska holttestét találták meg az esztergomi Strázsa-hegynél 2022 szeptemberében. Piroska nagyobbik lánya, Tomacsek  Szilvia a Kemma.hu-nak mesélte el, mi vezethetett édesanyja eltűnéséhez, de mesélt a két év kétségbeeséssel vegyes reménykedéséről is.

A két évvel ezelőtti január 24-e ugyanúgy indult, mint minden nap. A tatabányai Szilágyi Piroska éppen a kisebbik lányánál vendégeskedett Esztergomban.

Mivel vasárnap volt, nem kellett sehova sem sietniük. Kényelmesen felkeltek, megreggeliztek, majd a lány elment bevásárolni, Piroska pedig otthon maradt. Akkor látták őt utoljára. 

Szilágyi Piroska kereséséről többször beszámoltunk. Az asszony 2021 januárjában a lánya lakásából távozott, azóta senki nem látta. Róla szóló írásainkban olvasóink segítségét kértük, hátha látta őt valaki.

Keresőcsoportok indultak a felkutatására. Újabb és újabb helyszíneken, többek között a Duna táti kőgát és az esztergomi teherkomp közötti szakasza mentén keresték a 63 éves nőt.

Tatabányán is keresték

Piroska már nem volt otthon, amikor a család délután hazaért. Miután hiába keresték őt, értesítették a rendőrséget. Az egyenruhások még aznap kimentek kutyáikkal a környékre, de szagot nem fogtak, az eltűnt nő nyomát nem találták.

A család akkor már teljesen kétségbeesett. Piroska nagyobbik lánya, Szilvia elment Tatabányára, édesanyja otthonába, remélve, anyja hátha csak hazautazott. Azonban ott se találta, és a lakók sem látták az asszonyt. Viszont hihetetlen dolgokat árultak el róla.

Anyu azért jött Esztergomba, mert nem jött ki a szomszédokkal. Azt mondta, hogy figyelik, zaklatják, meg akarják mérgezni. Nem érezte magát biztonságban az otthonában. Annyira valóságosan mesélte el az őt ért sérelmeket, hogy mindent elhittünk neki. Mikor Tatabányán beszéltem a szomszédaival és az önkormányzattal, kiderült, hogy édesanyámnak már vaskos dossziéja volt a hivatalban. Gyámság alá akarták helyezni, mert súlyos téveszméi voltak. Kiderült, hogy az általa elmesélt zaklatásokat is csak kitalálta. Még eljárás is folyt ellene

– emlékszik vissza Tomacsek Szilvia, aki semmit sem tudott a történtekről.

– Mivel nem volt hajlandó kiadni nekik az adatainkat, így nem tudtak megkeresni, értesíteni minket. Pedig ha tudtunk volna a problémáiról, elmondhattuk volna az őt keresőknek, akik akkor talán máshogy állnak hozzá a kereséséhez. Talán idejében megtaláltuk volna – vélekedett Szilvi, aki nem tudott arról, hogy a rendőrség tovább kereste volna édesanyját a helyszínen. 

Fotós: F.M. / Forrás: Kemma.hu

Mint mondta, csak a fotóját tették közzé, hogy eltűnt személyként keresik. Hiába beszélt a család különböző keresőcsapatokkal, azok nem kaptak engedélyt a rendőröktől, hogy az asszony keresésére induljanak. Végül az eltűnése után egy héttel eredhettek csak a nyomába.

– A keresőkutyák egyértelműen a repülőtér felé indultak el. Sőt, a kontrollkutyák is abban az irányban fogtak szagot. Az egyik buszmegállónál is jeleztek az állatok, hogy anya talán felszállt egy járatra. Drónokkal is kerestük a nyomát, illetve a csapatok az egész környéket alaposan átfésülték – mesélte Szilvia. A családnak aztán egyre inkább kitisztult a kép, mi történhetett korábban, mi járhatott a téveszmékkel küzdő édesanyjuk fejében. 

Vasárnapi eltűnése előtt, csütörtökön a rendőrségen kellett megjelennie, mert a lakók feljelentették zaklatás miatt. A családjának a tárgyalás előtt azt mondta, hogy őt rágalmazták, és ezért indítottak eljárást ellene. 

– Mikor hazajött a tárgyalásról, annyit mondott, hogy „neki lőttek”. Azt állította, hogy nem hisz neki senki, és hogy börtönbe fog kerülni. Annyira valóságosan beszélt az őt ért támadásokról, hogy biztos vagyok benne, hogy el is hitte ezeket. Mi pedig úgy gondoltuk, azért mehetett el otthonról, mert nem érezte biztonságban magát, esetleg minket akart védeni. Elment, elbújt valahol, hogy ne találjanak rá. Pedig ha hozzánk fordul segítségért, mi szívesen vállaltuk volna a gyámságot, és segítettünk volna szakembert találni neki. Az elmúlt két évben egyetlen napra sem adtuk fel a reményt, hogy megtaláljuk – mondta a fiatal nő. Hozzátette, hogy nem tudja elképzelni édesanyjáról, hogy öngyilkos akart lenni, hiszen tervei voltak. Vissza akart költözni Esztergomba, hogy közelebb legyen hozzánk. Még lakásokat is nézegetett.

Több helyen is látni vélték

A keresés időszakában a Piroskáért aggódókhoz az ország különböző pontjáról, többek között Budaörsről is érkeztek bejelentések. Többen is látni vélték az eltűnt asszonyt.

Végül 2022. szeptember 19-én, nem messze onnan, ahol Piroska eltűnt, egy holttestet találtak Esztergomban. A leírás szerint egy zöld színű, a lapocka magasságában vízszintesen díszszegecsekkel díszített szövetpulóver és fekete, kapucnis tavaszi-őszi kabát volt rajta, amely a hasi résznél megköthető. A kabáton zsebek, gombolható díszzsebek voltak. Lábán feketebőr jellegű, magas sarkú csizma.

Piroska eltűnésekor fekete széldzsekit és fekete színű csizmát viselt.

Szörnyű bizonyosság: DNS-teszt 

A holttest megtalálásának másnapján a rendőrség megkereste Szilviát, hogy DNS mintát vegyenek tőle. Azt mondták, az eredményre 1-3 hónapot kell várni. Végül január 30-án érkezett a hír: azonosították az elhunytat. 

– Szörnyű volt ez a pár hónap, amíg vártuk az eredményt. Mi azonban közben sem adtuk fel a reményt. Volt pár furcsaság, ami nem egyezett. A holttesten lévő cipő nem az édesanyámé, de a kabát is csak a színében egyezett, a fazonja, gombjai mások voltak. Végül a DNS-eredmény kegyetlenül eltörölte minden reményünket. Így mostanra csak a megválaszolatlan kérdések maradtak – mondta Szilvia, aki nem érti, hogy lehet az, hogy másfél éven át senki nem talált rá a holttestre.

Szilvia szerdán összeszedte minden lelkierejét, és egy jóbarátjával elment megnézni a helyszínt, ahol a holttestet találták. Megdöbbenve tapasztalta, hogy egy jól látható, a forgalmas, kitaposott ösvénytől nem messze feküdt az édesanyja. 

A Strázsa hegy lábánál találták meg a holttestet
Fotós: F.M. / Forrás: Kemma.hu

– Nincsen 300 méterre se a húgom otthonától a hely, ahol a holttestet találták. Ráadásul az volt az első helyszín, amit annak idején átnéztünk a keresőcsapatokkal. A kutyák pedig teljesen az ellenkező irányba indultak el. A drónfelvételt is visszanéztük, azon sem látni semmit a területen, pedig még a vakondtúrások is jól látszanak. A téli időben a fák, bokrok is csupaszok voltak, semmi nem rejtette volna el a testet, amit aztán egy forgalmas tanösvény mellett találták meg, alig 30 méterre az úttól. Nap mint nap sokan járnak arra. 

A juhász, aki megtalálta a holttestet, szinte minden nap arra jár a nyájjal és a kutyájával, de ők is csak az eltűnése után másfél évvel akadtak rá. A teste mellett megtalálták a szemüvegét, gondosan összecsukva, de se a telefonja, se a táskája, se az iratai nem voltak nála

– sorolta a furcsaságokat a fiatal nő, akinek azt mondták a rendőrök, hogy nem találtak idegenkezűségre utaló nyomokat. Vagyis nem feltételezik, hogy az édesanyja bűncselekmény áldozata lett. 

– A rendőrök azt mondták, hogy a maradványokból a halál okát sem tudják megállapítani, annyira lebomlott már a test. Csak állatok fognyomai látszanak a csontokon. Vagyis az esetleges bántalmazás nyomai sem biztos, hogy kimutathatók lennének. A halál idejét is csak megsaccolni tudták. Az orvosszakértő szerint legfeljebb 3, de legalább 1 éve halt meg. Vagyis az eltűnése után van egy fél éves ablak, amikor odakerülhetett a test. Azt sem lehet megállapítani, hogy úgy vitték-e oda vagy valóban ott halt meg. Ezek a furcsaságok nem hagynak nyugodni minket – szögezte le a Szilvia, aki szeretne találkozni az ügyet végigkísérő rendőrökkel, hogy ezeket a megválaszolatlan kérdéseket tisztázzák, és esetleg tovább folytassák a nyomozást az ügyben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!