Enyhített ítélet

2023.02.27. 09:22

18 helyett 14 évet kapott a bajóti baltával 7-szer lesújtó, élettársa holttestét felgyújtó nő

Elsőfokon a Tatabányai Törvényszék a vádlottat 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet a Győri Ítélőtábla 14 évre enyhítette. Az indoklás szerint a vádlott nem annyira veszélyes a társadalomra.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

A Győri Ítélőtábla a február 23-án tartott nyilvános ülésen 14 évre enyhítette a büntetését annak a nőnek, aki Bajóton baltával 7-szer sújtott le élettársára, majd amikor észlelte, hogy a sértett nem mozdul, egy kabáttal letakarta és felgyújtotta az ekkor már élettelen férfi testét.

A nőt elsőfokon a Tatabányai Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A másodfokú bíróság megítélése szerint azonban az első fokon eljáró törvényszék a büntetés kiszabása során nem volt kellőképpen tekintettel a vádlott személyében rejlő – jelen esetben kisebb fokú – társadalomra veszélyességre.

Az indoklás

A Győrben elhangzottak szerint az enyhítő körülmények között nagyobb súllyal kell értékelni, hogy a vádlott ez idáig a társadalom peremére szorulva élt. A sértettel kirívóan rossz körülmények között, állandóan tettleges – és verbális konfliktusok között laktak együtt. Ennek egyik epizódja volt a bűncselekmény előtti veszekedés. Ezen körülményeket együttesen értékelve a valóban kegyetlen elkövetési móddal, a középmértéket, azaz 15 évet el nem érő fegyházbüntetés kiszabása volt indokolt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vádlott és a sértett élettársak voltak. Rendszeresek voltak köztük az akár tettlegességig is fajuló veszekedések, melyek kiváltó oka legtöbbször a vádlott italozó életmódja volt, valamint az, hogy a 63 éves sértett féltékeny volt a nála lényegesen fiatalabb és a tudtával prostitúciós tevékenységet folytató nőre.

A vádlott 2022. január 1-jén a nap folyamán sokat ivott, majd amikor este 8 körül hazatért ismét veszekedés tört ki közte és az élettársa között. A vita miatt még rendőri intézkedésre is sor került.

A rendőrök távozását követően, 21 óra körül a vádlott és a sértett között ismét fellángolt a vita, amelynek hevében a sértett 3-4 ízben, sérülést nem okozva pofon ütötte a vádlottat. A nő dühében visszavágva bántalmazni kezdte a sértettet: a mellkasánál meglökte őt, mire a férfi fejjel hátrafelé a vaskályhának esett, és vérző fejjel a földön elterült.

A nő ezután mindkét öklével több alkalommal megütötte a hanyatt fekvő sértett fejét, aki könyörgött neki, hogy hagyja abba, ám a vádlott magához vette a kályha mellett lévő baltát, és annak élével legkevesebb hét alkalommal lesújtott a sértett koponyájára és testére. Amikor a nő észlelte, hogy a sértett nem mozdul, egy kabáttal letakarta, majd felgyújtotta az ekkor már élettelen férfi testét, és elhagyta a helyszínt. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában