Többen az utakon

2023.01.09. 18:54

Elkezdődött a tanítás - a vármegye rendőrei figyelemre intenek

Több mint két hét után újra benépesülnek az utak a téli szünidőről visszatérő diákokkal és a munkába siető felnőttekkel. A rendőrök a biztonságos közlekedés érdekében jótanácsokkal látják el mind az autósokat, mind a gyalogosokat.

G. D. V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az év végi ünnepek időszakában és január első hetében sokan töltötték szabadságukat otthonukban, amely a közlekedésben is érződött. Az elmúlt hetekben a jármű és a gyalogosforgalom érezhetően alacsonyabb volt. A szabadságok leteltével és a téli szünidő végével azonban a héten egyre többen ülnek autóba és közlekednek gyalogosan is. Jellemzően a reggeli iskolakezdés idején és a délutáni időszakban az utak zsúfolttá válnak, így a gyalogosokat és az autósokat érintő közlekedésbiztonsági kockázat is fokozódik.

A rendőreink óvatosságra intik mind a vezetőket, mind  gyalogosokat.

Véd az intelligens zebra
Tatán intelligens zebrával próbálják megelőzni a baleseteket az egyik legforgalmasabb gyalogátkelőhelynél. Az Ady Endre úton, a Harangláb és a Kapucinus templom között a körforgalom miatt nem lehet lámpás átkelőhelyet kialakítani. A nemrég felszerelt eszköz érzékeli, ha egy gyalogos az útra lép és villogó fénnyel jelez az autósoknak a veszélyre. A villogó fényjelzés mellett a rendszer képes arra is, hogy lézerrel megvilágítja az átkelő gyalogos lábát, ezzel éjszakai esős időszakban az erősen csökkent fényviszonyok mellett kiegészítő információval is szolgál a gyalogos helyzetéről. 

Közleményükben arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a megnövekedett forgalom mellett a hét elején a kedvezőtlen időjárási körülmények - köd és eső - is nehezíthetik a közlekedést. Ezért arra kérik a gépjárművezetőket, hogy a jármű sebességét mindig az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg! Ezen kívül a tanintézmények közelében fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket csökkentett sebességgel közelítsék meg!

Arra is kitérnek, hogy a gyalogosoknak is figyelmesebben kell közlekedniük. Azt tanácsolják, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve alaposan nézzenek szét, és még az úttestre lépés előtt győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten! Az esős időben viselt sapka, kapucni viselése vagy esernyő használata esetén legyenek különösen körültekintőek az úttesten való áthaladáskor!  Továbbá felhívják arra is a gyalogosok figyelmét, hogy ha olyan útszakaszon is áthaladnak, ahol rosszak a látási viszonyok, legyenek óvatosabbak, lehetőség szerint viseljenek világos színű ruházatot és láthatóságot biztosító eszközöket! Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között mindig vegyenek fel láthatósági mellényt!

A rendőrök kérik a közlekedésben résztvevőket, hogy legyenek türelmesek és mindig tartsák be a közlekedési szabályokat!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában