Biztonság

2022.12.15. 17:30

Okoszebrát kapott Tata - fotók

Sokkal nagyobb biztonságban kellhetnek át a gyalogosok Tatán a Harangláb előtt az Ady Endre úton. Az autósokat mostantól egy intelligens zebra figyelmezteti, hogy álljanak meg.

Goletz-Deák Viktória

Az autósokat villogó fény figyelmezteti, hogy gyalogos van a zebrán

Fotó: N.Á.

A város egyik legnagyobb forgalmú gyalogátkelőhelye az Ady Endre úton van, a Harangláb és a Kapucinus templom között. A zebra két oldalán egy-egy iskola található, ahova több száz diák megy minden nap. A kétszer két sávos úton egy járdaszigettel elválasztott, lámpa nélküli gyalogátkelő vezet.

A nagy forgalmú úton több balesetnek is forrása volt, hogy míg az egyik autó megállt, átengedni a gyalogost, addig a másik sávban haladó jármű továbbhajtott. Az intelligens zebra mostantól figyelmezteti az autósokat, ha valaki áthalad a másik oldalra.

Az első, száz százalékig magyar fejlesztésű és gyártású intelligens zebrát Tatán állította fel a 4iG. A cég projektvezetője, Nagy Tamás elmondta, hogy az átkelő villanófénnyel jelzi az autósok számára, hogy a zebrán éppen gyalogosok haladnak át, valamin éjjel lézerfénnyel világítja meg a cipőjüket. 

– Ez az új, intelligens fejlesztés a gyalogos átkelők biztonságát és védettségét segíti, meghibásodás esetén riasztást küld és jelzi a közelgő karbantartási igényeket is. A tatai intelligens zebrával együtt, már több mint 50 rendszert telepítettek az országban. A rendszer által tárolt adatok szerint már több millió gyalogos átkelését biztosították. Információink szerint a kihelyezésük óta adott átkelőn nem történt baleset – mondta Nagy Tamás.

A fejlesztés 6 millió forintba került a városnak, amelynek felét pályázati forrásból biztosították, a másik 3 millió forintot pedig támogatók adták. Boglári Zoltán, a városrész képviselője elmondta, hogy a területen sok fejlesztés zajlik, ami miatt még jobban meg fog növekedni a zebra forgalma. Ezért kerestek olyan megoldást, ami biztonságosabbá teheti az áthaladást. 

– Sokan jelezték nekem, hogy nem megfelelő a zebra biztonsága. A körforgalom közelsége miatt azonban nem lehetett lámpás átkelőt kialakítani – árulta el a képviselő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában