Jó csapatban

2022.12.10. 15:39

Az év rendőrének választott Milus Gábor kedvenc helye az Öreg-tó

Milus Gábor rendőr ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese érdemelte ki az idén az év rendőre elismerést a megyei közgyűléstől. Életútjáról, fontosabb tapasztalatairól beszélgettünk vele a Kemma.hu podcastjában.

Szűr Annamária

Milus Gábor rendészeti főkapitány-helyettes és Racsné Galambos Gréta szóvivő a podcast felvételén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz P.

Milus Gábor szerint a díjat többes számban, a kollégáival kapták, hiszen az ő tevékenységükkel teljesedhetett ki az általa irányított munka. Igazi csapatmunka ez, vallja. A csapat pedig akkor tud jó lenni, ha az állomány is jó, és ha jó, megfelelő kompetenciákkal rendelkező vezető irányítja. 

− Fontos, hogy meglegyen az a plusz tudás, -ismeret, amit az eligazítás során át tud adni a vezető, hatékonyan, eredményesen – magyarázta a főkapitány-helyettes, akitől azt is megkérdeztük, hogy a rendőrség törvényekkel, szabályokkal teli miliője mennyiben segíti a hatékony munkát. 

– Szerintem én és a kollégáim előnyösebb helyzetben vagyunk, pont azok miatt a tervszerű és előre kivetíthető feladatok miatt, amelyek nekünk hónapról hónapra igazodási pontként szolgálnak. Így sokkal könnyebb azokhoz a helyzetekhez, szituációkhoz igazodni, amikre viszont nem lehet felkészülni – részletezte az ezredes, példaként említve a 2013-as havazást, amiből „a megyei főkapitányság, az ide utalt megerősítő rendőri erők, a katasztrófavédelem és a honvédség vállvetve került ki győztesen”. 

Szereti megyénket
Az ezredes a csopaki rendőr-szakközépiskolában végzett, és 1997-ben járőrként kezdett a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében. Elvégezte a rend­őrtiszti főiskolát, majd 2005-ben a csapatszolgálati század parancsnoka lett. A következő lépcsőfok a határrendészeti és közbiztonsági osztály vezetése volt, majd a Készenléti Rendőrséghez került, a győri bevetési osztály élére. 2013-ban Farkas Gábor dandártábornok, rendőr főkapitány hívta megyénkbe, hogy legyen mellette a rendészeti főkapitány-helyettes. Megszerette a megyénket, kedvenc helye a tatai Öreg-tó. 

Milus Gábor tősgyökeres győriként naponta bejár Tatabányára, de így első kézből tapasztalja a közlekedési morált, anomáliákat. Sőt! Az M1-esen, vagy az alsóbbrendű utakon, mivel a szolgálati járművében is van kamera, ő maga is fel tud lépni a szabálytalankodók ellen, de a kollégáit is tudja értesíteni. A közlekedés kapcsán persze szóba került az is, hogyan védhetik meg magukat az úton lévők. 

Mint mondta, a biztonsági öv használata elengedhetetlen. Enélkül egy baleset esetén akár maradandó vagy halálos sérülést is szenvedhet a sofőr vagy utasa. És persze a felnövekvő generációt is meg kell tanítani biztonságosan közlekedni. Kétgyerekes, lányos apaként ezt Milus Gábor is szívén viseli. Büszkén mesélte, hogy a Biztonságos Közlekedés Akadémiája programban a tankerületi központokkal és a főegyházmegyével együttműködve, valamint a programot támogató cégekkel közösen a megfelelő eszközök beszerzésével segítik azt, hogy a gyerekek életkori sajátosságaiknak megfelelően megtanulják a legfontosabb közlekedési szabályokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában