Bíróság

2022.09.17. 07:00

Halálba lökte a katonai helikopter a siklóernyőst Szőlősnél: elkezdődött a pilóta pere

A siklóernyős egy fára zuhant, a mentése közben történt a tragédia.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Shuttestock

Nemrégiben kezdődött meg annak az őrnagynak a pere, aki azt a helikoptert vezette, amelynek rotorszelétől egy siklóernyős 2020 nyarán lezuhant egy fáról Vértesszőlősön, majd egy hónap múlva a kórházban életét vesztette.

A tragikus eset két évvel ezelőtt történ, amely során a siklóernyős egy 20 méter magas fán akadt fenn. Az eset során az MH Pápa Bázisrepülőtérről érkeztek a helyszínre, azonban a légi mentést nem tudták végrehajtani. A honvédségi helikopter rotorszelétől letörtek a fáagak és a férfi lezuhant.

Ahogy arról beszámoltunk, szinte napra pontosan két évvel ezelőtt történt az a tragikus eset, amely során a siklóernyős egy 20 méter magas fán akadt fenn Vértesszőlősön. Az eset során az MH Pápa Bázisrepülőtérről érkeztek a helyszínre, azonban a légi mentést nem tudták végrehajtani. A honvédségi helikopter rotorszelétől letörtek a fáagak és a férfi lezuhant.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az állami légi jármű parancsnoka – egyben pilótája – ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál. Az ügyészség szerint a vádlott cselekményével gondatlanságból veszélynek tette ki a sértettek, valamint a mentés helyszínén a földön tartózkodó személyek életét, testi épségét. Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje a katonát végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályától megtudtuk, hogy az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét. Miután a vád és a védelem képviselői előterjesztették bizonyítási indítványaikat, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Az eljárás november 15-én a vádlott kihallgatásával folytatódik. Továbbá, az ügyész úgynevezett mértékes indítványában kérte a bíróságot, hogy a vádlottat – beismerése esetén – ítélje 1 év 6 hónap – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre, illetve 1 év 6 hónap időtartamra tiltsa el a légi járművek vezetésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában