Nem vallotta be

2022.06.29. 20:43

Majd' 700 milliós ÁFA-csalással vádolják egy ácsi cég vezetőjét

A társaság 308 millió 124 ezer 820 forintot nem fizetett be, 375 millió 761 ezer 753 forintnyi ÁFA-t pedig jogosulatlanul igényelt vissza. Szójadarában és műtrágyában utaztak.

Szász Dalma Kitti

Fotó: Shutterstock

A költségvetési csalás bűntettében indult ügyben előkészítő ülést tart a Tatabányai Törvényszék június 30-án, csütörtökön délután. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az ügyben érintett vádlottakat ítélje börtönbüntetésre, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint rendelkezzen vagyonelkobzásról. 

A vádirat szerint a 2013-ban alapított, ácsi székhelyű cég szójadara-, valamint műtrágyakereskedelemmel foglalkozott. Mint arról korábban beszámoltunk, a társaságot 2013 végétől ténylegesen az elsőrendű vádlott irányította. A férfi elhatározata, hogy a társasággal adókerülő tevékenységet folytat, ezért havi 60 ezer forintért cserébe rávette a másik vádlottat arra, hogy a gazdasági társaság ügyvezetését papíron vállalja el, iratokat, számlákat, valótlan tartalmú ÁFA bevallásokat írjon alá, nyújtson be az adóhatóságnak. Ő az ügy másodrendű vádlottja.

A cég a műtrágyát és a szójadarát az Európai Közösség területéről szerezte be, majd belföldi cégeknek értékesítette tovább. Az elsőrendű vádlott rábíró magatartása folytán a másodrendű vádlott a cég ügyvezetőjeként a NAV-hoz benyújtott adóbevallásaiban eltitkolta a belföldi termékértékesítésből származó bevételeinek egy részét.

Az ÁFA bevallásokban úgy tüntették fel a beszerzéseket, mintha azok belföldi adóalanyoktól történtek volna. A rávett fél az elsőrendű vádlott felbujtására 683.886.573 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek úgy, hogy 2013. IV. negyedéve valamint 2014. IV. negyedéve közötti időszakban 308 millió 124 ezer 820 forintnyi ÁFA-t nem fizetettek be az adóhatóságnak, továbbá 375 millió 761 ezer 753 forintnyi ÁFA-t igényeltek vissza jogosulatlanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában