Költségvetési csalás

2022.04.29. 16:40

Az ácsi cég majd' 700 millió forintnyi adót csalt szójadarával és műtrágyával

A társaság 308 millió 124 ezer 820 forintot nem fizetett be, 375 millió 761 ezer 753 forintnyi ÁFA-t pedig jogosulatlanul igényelt vissza.

Kemma.hu

Fotó: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntető ügyben vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik szójadarával és műtrágyával kereskedtek úgy, hogy jelentős összegű ÁFA-t nem fizettek be a magyar állam költségvetésének – tájékoztatott Borbély Veronika, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Az eset 2013-ra nyúlik vissza, amikor az  egyik vádlott év végén havi 60 ezer forint összegért cserébe rávette a másik vádlottat arra, hogy ténylegesen az ő irányítása alatt álló ácsi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetését vállalja el, iratokat, számlákat, valótlan tartalmú ÁFA bevallásokat írjon alá, nyújtson be az adóhatóságnak. A társaság szójadarával és műtrágyával kereskedett oly módon, hogy a termékeket az Európai Közösség területéről szerezte be, majd belföldön továbbértékesítette.

A vádlottak az adóhatóság előtt azonban azt a látszatott keltették, hogy a társaság a termékeket belföldről szerezte be és így 2013. IV. negyedéve valamint 2014. IV. negyedéve közötti időszakban 308 millió 124 ezer 820 forintnyi ÁFA-t nem fizetettek be az adóhatóságnak, továbbá 375 millió 761 ezer 753 forintnyi ÁFA-t igényeltek vissza jogosulatlanul.

A vádlottak ezzel a cselekményükkel összesen közel 700 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének. A főügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a két férfival szemben és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék mindkét vádlottat börtönbüntetésre ítélje, ezen felül azzal a férfival szemben, aki felbujtotta a másik férfit, pénzbüntetést is szabjon ki és tőle a közel 700 millió forint bűnös vagyont kobozza el. Az ügyvezető vádlottat pedig tiltsa el a gazdasági társaság vezetője foglalkozástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!