Felelősségre vonják

2022.05.22. 08:44

Hét céget ejtett át, több mint 5 milliót csalt ki tőlük a sárisápi bankszámlás csaló

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Törvényszék május 23-án, hétfőn tárgyalja azt az ügyet, amelynek vádlottja 7 gazdasági társaságot tévesztett meg úgy, hogy ipari automatizált gépekhez tartozó alkatrészeket kínált nekik megvételre. A vádirat szerint a vádlott még 2017. július 3-án nyitott forint alapú lakossági folyószámlát az egyik bank sárisápi fiókjában.

A vádlottnak 2019. év elején munkahelye, megélhetést biztosító jövedelme nem volt, ezért elhatározta, hogy bűncselekmények elkövetésével fog
rendszeres haszonra szert tenni. Ezért egy létező lengyel gazdasági társaság nevében, kitalált személyneveket használva külföldi gazdasági társaságokat keresett meg email-ben, és részükre ipari automatizált gépekhez tartozó alkatrészeket kínált megvételre a vételár elutalását követően.

A vádlott azonban ezekkel termékekkel soha nem rendelkezett, és azok beszerzése nem is állt szándékában. A megtévesztett gazdasági társaságok részére a vádlott számítógéppel szerkesztett hamis számlákat is kiállított, amit a társaságok felé felhasznált.

A megtévesztett 7 gazdasági társaság – cseh, francia és német cégek – a vádlott bankszámlájára összesen több mint 5 millió forintot utaltak át a megrendelt alkatrészek vételáraként. A május 23-án az előkészítő ülés előtt az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat ítélje börtönbüntetésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától – tájékoztatott Puskásné Sárközi Rita, a törvényszék sajtótitkára.

 

Címkék#csalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában