Riasztás

2022.03.01. 15:21

Elmarad a hangos üzemű szirénapróba Magyarországon

A lakosság nyugalma érdekében két országban elodázzák a próbát márciusban, hazánkban csak morgatnak.

Kemma.hu

Az ukrán háborús helyzet miatt márciusban elmaradnak szirénapróbák Szlovákiában és Csehországban, írja a parameter.sk. Mint a portál megtudta: a döntés oka, hogy a szirénaszó ne keltsen pánikot sem a lakosság, sem az ország területére érkező ukrajnai menekültek körében.

A katasztrófavédelmi meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó, a MoLaRi rendszere hazánkban, így megyénkben is jelen van. A riasztó végpontok próbáit általánosságban a hónap első hétfőjén tartják meg, ez legközelebb március 7-én esedékes.

Kérdésünkre Varga Mihály Sebestyént, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője elmondta: márciusban csak csökkentett üzemű, úgy nevezett morgatópróbát tart a katasztrófavédelem, áprilisban azonban hangos, vagyis teljes éles üzemű próba lesz.

Hol van sziréna? A MoLaRi rendszert a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek másfél kilométeres körzetében építették ki. Esztergom és Dorog térségében huszonnégy, Komárom és Almásfüzitő környezetében tizenhárom, Nyergesújfalun pedig tizenhárom riasztó végpont található.

A Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében kiemelte, a hangos üzemű próbát az orosz-ukrán háborús helyzet miatt nem tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában