vádemelés

2021.06.17. 05:57

50 méteren múlt a tragédia, a síneken rekedt a gondatlan kamionos Komáromnál

A férfi nem tartotta a megfelelő követési távolságot, ezért menet közben rácsukódott a sorompó. A berendezést tolatás közben letörte, majd elhajtott.

Kemma.hu

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Közlekedés biztonsága elleni vétség miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki kamionjával Komáromnál a vasúti félsorompót letörte.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Komáromi Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki, valamint kötelezze a vasúttársaság kárának a megtérítésére.

A vádirat szerint a férfi 2020. november 30-án a munkáltatója kamionját vezette a Komárom lakott területén kívül az 1-es főúton. A sofőr haladása során a fény-, és félsorompóval biztosított vasúti átjáróhoz ért, majd a szabad jelzés mellett kamionjával behajtott a vasúti átjáróba.

Annak okán, hogy a sofőr az előtte haladó gépkocsioszlop utolsó járműve mögött nem tartott olyan távolságot, amely a vasúti átjárón történő folyamatos – megállás nélküli – legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel történő áthaladáshoz szükséges lett volna, a gépkocsi oszlop megállása miatt megállásra kényszerült a vasúti átjáróban. Időközben Komárom felől az átjáróhoz közeledett a tehervonat, miközben a vasúti átjárót biztosító fénysorompó villogó fehér jelzésről villogó piros jelzésre váltott, majd 14 másodperc elteltével a félsorompó megkezdte a záródást.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A félsorompó ereszkedése közben a kamionnak ütközött. A sofőr észlelte a vasúti jármű közeledését, és az ütközés elkerülése érdekében hátramenetbe kezdett, azonban a forgalmi művelet végrehajtása közben a tehergépkocsi a félsorompó rúdját letörte. A félsorompó az úttestre zuhant. A mozdonyvezető is észlelte a vasúti átjáróban álló járműszerelvényt, ezért gyorsfékezést alkalmazott, és a vasút jármű a vasúti átjárótól mintegy 50 méterre megállt.

Mindezeket követően a kamionos kiszállt a tehergépkocsiból, az úttestre zuhant félsorompó rúdját az úttest melletti füves területre helyezte, majd a vasúti átjárót biztosító fénysorompó tilos jelzése ellenére a járműszerelvénnyel áthajtott a vasúti átjárón és elhagyta a helyszínt.

Mindezeket követően a vasúttársaság szakemberei a félsorompót a vasúti átjáróba visszahelyezték. A vasúti társaságnak a balesettel kapcsolatban 27 ezer 367 forintos kára keletkezett. A bűncselekménnyel összefüggésben a vasúti járművek jelentős késést nem szenvedtek, két személyszállító vonat összesen 5 percet késett.

Ahogy arról beszámoltunk, hasonló módon rongált szintén sorompót egy teherautós Nyergesen. A sofőr a cég telephelyéről tolatott ki, azonban nem volt túl körültekintő és letörte a sorompót. Az esetet nem jelentette, az útról lehúzta a rudat, majd elhajtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában