közokirat-hamisítás

2021.05.27. 20:26

Hamis adatokkal verte át a rendőröket, 1 évet kapott a sofőr

A tatai bíróság csütörtökön döntött annak a férfinak az ügyében, aki egy köúti ellenőrzés során valótlan adatokat diktált be.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

A Tatabányai Törvényszék közleményéből megtudtuk, hogy a Tatai Járásbíróság a május 27-én tartott tárgyaláson folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és hamis vád vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit, aki hamis adatokat adott meg a rendőröknek. Az ítélet jogerős.

A férfit 2019. január 22-én ellenőrizték a rendőrök az M1-es autópályán. A sofőrnél semmilyen személyazonosításra alkalmas okmány nem volt, ezért az adatait bediktálás alapján rögzítették, aminek során az őt igazoltató rendőröknek magát valótlanul más személynek adta ki és az ő adatait adta meg.

Tekintettel arra, hogy a bediktált adatok egyeztek a nyilvántartásban szereplőkkel, de azok fényképet nem tartalmaztak, a vádlottat a járőrök a hivatalos helyiségükbe előállították. Az újabb egyeztetések során ismét megerősítést nyert, hogy a vádlott által bediktált adatok a valóságnak megfelelnek, így az előállítás végrehajtásáról készült rendőri jelentésbe valótlanul az került, hogy a bediktált személlyel szemben volt rendőri intézkedés, illetve a vádlott az erről készült igazolást és a szabálysértést tudomásul vevő nyilatkozatot is a bediktált személy nevében írta alá.

A közúti ellenőrzés során kiderült, hogy a bediktált személy nem rendelkezik érvényes jogosítvánnyal, az autó műszaki érvényessége lejárt és azt a forgalomból ideiglenesen kivonták, erre tekintettel vele szemben a rendőrség szabálysértési feljelentést tett, aminek alapján a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a férfit jogerősen 110 ezer forint pénzbírsággal sújtotta és 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott a hamis adatok bediktálásával közreműködött abban, hogy a rendőri szervek által készített, a szabálysértési eljárás menetébe illeszkedő közokiratokba a saját neve és adatai helyett valótlanul egy másik férfi adatai kerüljenek, tudva arról, hogy ezzel a férfi ellen szabálysértési eljárás lefolytatására kerül sor – emeli ki a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában