súlyosbítás

2021.05.13. 13:00

123 milliós rablás a 13-as úton – szír pénzváltóra csapott le a szlovák banda

A négy szlovák rabló összesen 20 év börtönbüntetést kapott, és 3-3 évre kitiltották őket hazánkból, mert kiraboltak egy szír pénzváltót a 13-as úton.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Dr. Mészáros Tamás fellebviteli főügyész a szír pénzváltót kirabló szlovák férfiak ügye kapcsán arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy Győri Ítélőtábla mint másodfokú bíróság, a Győri Fellebviteli Főügyészség indítványának megfelelően megváltoztatta a Tatabányai Törvényszék 2020. december 14-én kihirdetett ítéletét.

Míg korábban a Tatabányai Törvényszék döntésének értelmében az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottak 5-5 év fegyházbüntetést, míg negyedik társuk 2 év börtönbüntetést kapott, addig a Győri Ítélőtábla az első- és a harmadrendű vádlottak büntetését, tettestársként kezelve őket, súlyosbította. Ennek alapján előbbi büntetését 7 év, míg társáét 6 év szabadságvesztésre változtatta, továbbá mind a négy vádlottat 3 évre kiutasította Magyarország területéről.

Ennek oka, hogy a Győri Fellebbviteli Főügyészség mint másodfokú ügyészség a tényállás részbeni megalapozatlanságának kiküszöbölése után az első-, valamint a harmadrendű vádlottról megállapította, hogy mint tettestársak vettek részt a rablásban, így a korábban kiszabott, túl enyhe büntetés súlyosbítását indítványozta valamennyi vádlott esetében. Az ügyészség a döntés során tekintettel volt a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, az előre kiterveltségre és szervezettségre, a fegyveresen és csoportosan elkövetésre, a hivatalos minőség színlelésével a gátlástalan és útonálló jellegre, három személy bántalmazására, továbbá a társtetteseknél erre az elkövetői alakzatra is.

Az immár jogerős ítélet szerint a szlovák állampolgárságú elkövetők Szlovákiában elhatározták és megtervezték a Budapestről Szlovákiába hetente kijáró szír állampolgárságú pénzváltó még Magyarországon történő kirablását. Ennek érdekében személygépkocsit béreltek, adóvevőt szereztek be, elosztották a feladatokat, azt, hogy kik figyelnek, kik pedig végrehajtják a rablást.

Ezt követően többük terepszínű ruhát öltve és magukat rendőrnek kiadva a sértett személygépkocsiját a 13-as számú főúton megállították, a sértettel és az egyik utasával szemben fegyvernek látszó eszközök használata mellett, a másik utasával szemben anélkül fizikai erőszakot alkalmaztak, ennek során 400 ezer eurót, azaz 123 millió 676 ezer forintnak megfelelő összeget zsákmányoltak, miközben a személygépkocsi kesztyűtartóját, utasterét és csomagtartóját is átkutatták, majd a pénz mellett az autó indítókulcsát is magukhoz vették, végül elmenekültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában