ügyészség

2021.02.23. 11:30

Miben bízhat? A somlói horrortenyésztő maga kérte, hogy tárgyalása legyen

Hamarosan bíróság elé áll a somlói horrortenyésztő, akinek híre Franciaországig is eljutott.

Sz. A.

Hamarosan bíróság elé áll a somlói horrortenyésztő, akinek híre Franciaországig is eljutott.

Forrás: Szurkolók az állatokért Gerecse és környéke

Március 16-án tartották volna az előkészítő ülést a vértessomlói horrortenyésztő ügyében. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szörnyű körülmények közt élő kutyák helyzetére akkor derült fény, amikor a Szurkolók az állatokért Gerecse és környéke csoport kalauzolásával a francia köztévé készített felvételt a horrortelepen. A tenyésztő ellen tavaly novemberben emelt vádat az ügyészség állatkínzás miatt. Azt javasolták, hogy a bíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki.

Ahogy dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, ezt végül nem fogadta el a védelem, így az előkészítő ülés helyett „rendes” tárgyalást fognak tartani a bíróságon. Hogy a kettő között mi a különbség? Az első fokú eljárás gyors befejezését a 2018-as büntetőeljárási törvény módosítása tette lehetővé. Ahogy arról annak idején dr. Szabó Ferenc, a Tatabányai Törvényszék szóvivője beszélt nekünk, az előkészítő ülésen sor kerülhet a nyomozás során kötött egyezség vizsgálatára, elfogadására és ügydöntő határozat meghozatalára.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri, és a beismeréssel érintett körben a tárgyaláshoz való jogáról lemond, a bíróság e tény, az eljárás ügyiratai, valamint a vádlott kihallgatása alapján a beismerést elfogadhatja, majd ítéletet is hozhatnak, úgynevezett büntetővégzésben.

Részletek a vádiratból

A tenyésztő 34 kutyát tartott különböző épületrészekben, karámokban, ideiglenes jellegű határolóelemekkel elkerített területeken olyan körülmények között, amelyek a kutyák tartására nem alkalmas. A tartási körülmények olyan rosszak voltak, hogy az állatok maradandó egészségkárosodást is szenvedhettek volna, vagy el is pusztulhattak volna. Mindemellett az elkövető a kutyákat nem védte a hideg elől, védelmet nekik nem biztosított, a kennelek szűkek voltak, a talaj sárral borított. A kutyák lábszárközépig jártak a sárban , amely természetellenes, nehézkes mozgásra kényszerítette őket, így izületgyulladásuk voltak, de a kötőhártyáik is begyulladtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában