megszüntetett eljárás

2020.09.04. 09:32

Visszafizettették a kamasz netes csalókkal az esztergomi vevő pénzét

A csalás vétsége miatt indult ügyben az eljárást megszüntették, mert a fiatalkorú elkövetők közvetítői eljárásban térítették meg a sértett kárát.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

Dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak részletezte az ügyészség által megállapított tényállást. Eszerint az egyik fiatalkorú gyanúsított 2019. november elején internetes közösségi oldalon megvételre hirdette mobiltelefonját, amelyre egy esztergomi személy jelentkezett.

A fiatal azonban elhatározta, hogy a meghirdetett telefon helyett egy működésképtelen mobilt küld a vevőnek. Ezért megkérdezte barátait, van-e valamelyiküknek egy használhatatlan mobilja, az egyik barátja pedig fel is ajánlotta erre célra a sajátját, amelyet a kamasz másik barátjával utánvétes csomagként feladta a móri postán.

A vevő 2019. november 14-én átvette a csomagot az egyik esztergomi postán, kifizette a postaköltséggel növelt 74 ezer 800 forint vételárat, azonban csak hazaérve észlelte, hogy a megrendelt eszköz helyett egy értéktelent kapott. A kamaszok pár nappal később a móri postán felvették a kifizetett összeget, amelyből az egyik fiú 10 ezer forintot kapott, a többi pénzt a hirdetést feladó fiatal megtartotta.

A Tatabányai Járási Ügyészség a büntetőeljárást felfüggesztette, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. Az egyik fiatal az általa kapott 10 ezer forintot, a hirdetést feladó pedig a 65 ezer forintot jóvátételként fizette meg sértettnek, illetve mindhárman bocsánatot kértek a sértettől.

A büntetőjogi rendelkezések szerint nem büntethető, aki a három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. Az elkövetők a bűncselekménnyel a sértettnek okozott sérelmet jóvátették, ezért a Tatabányai Járási Ügyészség az eljárást megszüntette.

(Főoldali kép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában