Időjárás

2020.06.08. 18:36

Megyénk termőföldjeinek továbbra is szüksége lenne az esőre

Esett ugyan az eső, de nagyon kevés, a búzának már későn, de a kukoricának még pont időben jött a csapadék.

Petrik József

Forrás: Pixabay

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet. A repce továbbra is nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat. A késői tenyészidejű búzafajtáknál lehet még remény a jobb hozamokra, de a javuláshoz további, nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. Ezekben a kultúrákban a jó termésről azonban a gazdák gyakorlatilag már korábban lemondottak, mivel a csapadék lokálisan, kis mennyiségben érkezett, így a kalászos gabonáknak nem sokat használt.

Szűkebb hazánk nyugati része – Kisbér, Komárom környéke – nagyobb esőt kapott, ám ezen területek között is óriási a különbség. A csapadék mennyisége 15–35 milliméter között változott. Átlagban 22 milliméter eset több részletben, néha jég formájában. A Tatabánya–Tata körzetben 15–25, Esztergom térségében, Bajna–Gyermely határában 12 milliméter esett. A többi területe 8–15 milliméter volt az átlag. Mivel áprilisban szinte semmi nem esett, a tavasz extrém száraz volt, és közelmúlt esőzései nem oldották meg a problémát.

A kukorica és napraforgó számára viszont jókor jött az eső. A később vetett kukorica esetében megindította a fejlődést. Az őszi kalászosok esetében már gyakorlatilag nem sokat ért. Nagyjából 30–50 százalékos terméskieséssel lehet számolni. A folyamatosan széles időjárás ráadásul gyorsította a talaj száradását, így a csapadékból kevesebb hasznosult. A szél a permetezéseket is hátráltatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában