Rendvédelem

2020.06.07. 07:25

Az M1-est is célba veszik a vasparipás rendőrök

A jó idő beköszöntével sűrűsödnek a napok a megye motoros rendőrei számára is. Tavasztól őszig hat rendőr erősíti a rendőrkapitányságok munkáját – segítségükkel hatékonyabban szűrik a közlekedésben résztvevők szabálytalanságait.

Raffael Veronika

Tavasztól őszig hat motoros rendőr erősíti a rendőrkapitányságok munkáját, akik ellenőrzik a közlekedésben résztvevőket Fotók:

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Csomópontokon, közlekedés szempontjából frekventált helyeken, emellett városi rendezvényeken is találkozhatunk a megye motoros egyenruhásaival. A régió illetékességi területein működő kapitányságain – Tatán, Komáromban, Tatabányán és az autópálya alosztálynál – fél tucat egyenruhás járja két keréken az utakat. Munkájuk megegyezik a gyalog, vagy rend­őrautóval szolgálatot teljesítő rendőrökével, mégis akadnak esetek, melyeknél a kisebb járművel hatékonyabban tudnak eljárni.

Komárom-Esztergom megye motoros egyenruhásai (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Györke Kálmán rendőr őrnagy, a Tatabányai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta: feladatuk összetett. A közutakon és az autópályán tartatják be a szabályokat, illetve a közlekedés során előforduló előírások megszegését szűrik ki. Szolgálatuk során gyakran találkoznak ittas vezetőkkel, vagy szabálytalanul átalakított gépjárművekkel.

Feladataik közé tartozik esetlegesen az okmányellenőrzés, a felderítés, a kijelölt helyszínek biztosítása, illetve a zajszintmérés is. A rendőr őrnagy kiemelte: a közlekedésben kialakuló torlódásoknál, vagy dugót okozó baleseteknél gyorsabban jutnak el a helyszínre gépjárművet vezető társaiknál – kihasználva a motorok mozgékonyságát – sok esetben előbb érkezhet a segítség.

A melegebb hónapok megjelenésével, a szabadságolások hatására a közlekedésben résztvevők vezetői magatartása megváltozik. A vezetők egy része könnyelműbbé válik, az utakon megjelennek a motorkerékpárok is, ebből adódóan sok veszélyes helyzet alakulhat ki.

Mind a két keréken, mind a négy keréken közlekedők bátrabban vezethetnek a letisztultabb évszakokban. Néhány hónapos kihagyás után azonban még a rutinos sofőrök járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, tompulhatnak a reflexek. Kérik, a vezetők a forgalomban körültekintően vegyenek részt, fokozottan ügyelve a közlekedés többi résztvevőjére is.

Komoly képzésen vesznek részt

A többnyire párban dolgozó motorosrendőröknek különleges képesítéssel kell rendelkezniük.

A feltételeket, az alkalmasságot és a rendőri állományból történő kiválasztást számos feltételhez kötik. Szakképzésük során olyan alapismereteket sajátítanak el, mint a rendvédelmi feladatok, a csapatszolgálati feladatok, illetve a járőri feladatok.

Évente mindenki egy engedélymegújító képzésen vesz részt, hogy újabb esztendőre juthassanak hozzá a jogosultsághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában