ítélet

2020.01.21. 17:25

72 órán belül elítélték a Tatánál elkapott embercsempészeket

A két ukrán embercsempészt börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ám az ítélet nem jogerős. A bíróság emellett elrendelte a két embercsempész letartóztatását.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

Ítéletet hozott a bíróság egy ukrán és egy ukrán-román állampolgárságú férfi ügyében, akik szír és iraki illegális bevándorlókat szállítottak az M1-esen Ausztria felé.

Dr. Reszl Ildikó megyei főügyész a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a Tatai Járási Ügyészség a bűnügyi őrizetben lévő vádlottakat több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban január 20-án bíróság elé állította.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a Tatai Járásbíróság az ügyészség indítványára a gépjárművet vezető férfit négy év börtönbüntetésre és öt év kiutasításra, a másik férfit három év hat hónap börtönbüntetésre és öt év kiutasításra ítélte, valamint a szállításhoz használt gépjárművet elkobozta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak azonban fellebbezést jelentettek be felmentésük végett.

A Tatai Járásbíróság az ügyész indítványára a vádlottak letartóztatását elrendelte, mert megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, a kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel a vádlottak szökésétől, elrejtőzésétől kell tartani.

A férfiak január 17-én 18 órát megelőzően Magyarország területén, közelebbről meg nem határozható helyen 4 fő szír és 8 fő iraki állampolgárságú személyt vettek fel az egyik elkövető tulajdonát képező és általa vezetett ukrán forgalmi rendszámú kisbuszba, amelyben a vezető ülés melletti ülésen utazott a másik férfi elkövető. Az elkövetők szándéka az volt, hogy a migráns személyeknek segítséget nyújtsanak a magyar – osztrák államhatár illegális átlépéséhez, őket jogellenesen Ausztriába szállítsák.

A rendőrjárőrök január 17-én 18 óra 00 perckor az M1-esen Tata körzetében intézkedés alá vonták a kisbuszt, ekkor az elkövetőket és a migráns személyeket előállították. A vádlottak tudomással bírtak arról, hogy az általuk szállított személyek jogellenesen, érvényes útiokmányok és az Európai Unió területére vonatkozó beutazási és tartózkodási engedély nélkül érkeztek Magyarország területére és ily módon, jogellenesen kívánják átlépni a magyar-osztrák államhatárt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában