pénzbüntetés

2019.12.14. 08:37

Vádat emeltek a kerékpárost Tatabányán cserbenhagyó sofőrrel szemben

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetésre ítélje az ellövető sofőrt.

Kemma.hu

Kerékpárost gázoltak halálra a 11-es úton

Forrás: shutterstock

A Tatabányai Járási Ügyészség cserbenhagyás vétsége miatt indult ügyben vádat emelt azzal a büntetlen férfival szemben, aki miután elütött egy kerékpárost, a helyszínről anélkül hajtott el, hogy meggyőződött volna, hogy a kerékpáros megsérült-e.

Dr. Horváth Sándortól, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetésre ítélje az ellövetőt.

A vádirat szerint a férfi 2018. augusztus 8-án 18 óra 40 perc körüli időben autójával közlekedett Tatabánya lakott területén belül, utas nélkül, biztonsági övet használva, az Alkotmány utca irányából a Rákóczi Ferenc út felé.

A férfi az Alkotmány utca és a Rákóczi Ferenc út kereszteződéséhez érve, a balra kanyarodó forgalmi sávban, balra történő kanyarodásakor figyelmen kívül hagyta az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítását és nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a Rákóczi Ferenc úton az Alkotmány utca irányába kerékpárral közlekedő és az Alkotmány útra balra, kanyarodó sértett részére. Ennek okán vádlott a járműve bal első részével a sértett által hajtott kerékpár bal oldalának ütközött, amely hatására sértett az aszfaltra esett.

A férfi ezt követően anélkül hajtott el a helyszínről, hogy meggyőződött volna arról, miszerint a balesetben a sértett megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e. A beleset során személyi sérülés nem történt, azonban a bekövetkezésének reális lehetősége fennállt.

A balesetet okozó férfi cselekményével megszegte a KRESZ 28. § (2) bekezdés b) pontjában és az 58. § (1) bekezdésében foglalt szabályokat, amelyek szerint a másik jármű érkezési irányából függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező – illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett – útról érkező jármű részére; továbbá a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a beleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában