balesetek

2019.11.27. 20:00

Vörös kód: idén már 23-an haltak meg Komárom-Esztergom útjain

Szeptemberben és októberben összesen 127-en haltak meg hazánk útjain valamilyen közúti közlekedési balesetben. Ezért úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség, amivel a közlekedésben résztvevők figyelmét szeretnék felhívni a veszélyre.

G.D.V.

Idén január elseje és november tizedike között 476 személyi sérüléses baleset történt Komárom-Esztergom megyében, ebből 21 volt halálos, amiben összesen 23 személy vesztette életét. Tavaly 474 személyi sérüléses baleset történt ebben az időszakban, amiből 26 volt halálos kimenetelű, és összesen 31 személy halt meg a balesetek során. Az országos vörös kódot a szeptemberi és az októberi halálos balesetek alapján adta ki a rendőrség.

Ebben a két hónapban összesen 127-en haltak meg az utakon. Megyénkben szeptemberben 2, míg októberben 5 halálos közúti baleset történt, és összesen kilencen vesztették életüket. Bár megyénkben 2018-hoz képest kevesebb halálos baleset történt, mégse nyugodhatunk meg.

https://public.flourish.studio/visualisation/1002080/

– Megyénkben mind a halálos, mind a súlyos balesetek számában csökkenés figyelhető meg. Úgy gondolom, hogy ilyen vonatkozásban nem vagyunk érintettek a vörös kódban. Az viszont mindenképpen elgondolkodtat bennünket, hogy október hónapban öt halálos baleset volt megyénk útjain. Ezt megelőzően ugyanis csak áprilisban volt szintén öt halálos baleset. A többi hónapban egy, vagy kettő, de olyan is volt mikor senki se halt meg a megye közútjain – magyarázta Sólyáné Farkas Friderika rendőr alezredes, megyei rendőr-főkapitányság osztályvezetője.

Azt gondolnánk, hogy a legtöbb halálos baleset a megyét átszelő autópályán történik. De a számok mást mutatnak. Idén november 10-ig összesen 32 közúti baleset történt az M1-es autópálya 100 és 50 kilométer közötti szakaszán, ebből három volt halálos. Míg tavaly 37 baleset történt és ketten vesztették benne életüket.

Hogyan előzzük meg a baleseteket?

A rendőrségnek folyamatosan vannak baleset-megelőzési kampányai mind országos, mind megyei szinten. Ilyen a most futó „Látni és látszani” is. De ezeknek a kampányoknak csak akkor lesz értelme, ha maguk a közlekedők is részt kívánnak venni abban, hogy a baleset-megelőzésben partnerek legyenek. Betartják a KRESZ szabályait. – A legtöbb baleset gyorshajtásból következett be. Megyénkben az idei 476 közúti balesetből 180-at okozott gyorshajtó. És a 21 halálos esetből 8 történt azért, mert nem tartották be a sebességhatárt. Országosan sok baleset történt az elmúlt időszakban vasúti átjáróban is. Megyénkben szeptemberben például Táton hajtott egy kerékpáros a vonat elé. Illetve az őszi, csúszós utak nagyobb odafigyelést igényelnek. Ezért javasoljuk a téli gumi használatát. De sok az úgynevezett diszkóbaleset is, amikor fáradtan, egyes esetekben alkoholfogyasztás után ülnek volán mögé. Sajnos megyénkben is történt egy úgynevezett „diszkóbaleset” – figyelmeztetett az alezredes.

 

Ezek is érdekelhetik