késés

2019.09.02. 14:11

Egy kutya miatt majd' fél órát késett az esztergomi vonat

Az eb megszökött gazdáitól és az esztergomi vasútállomásig sétált, majd felszállt a vonatra. A vonat viszont nem indult el, így megvárták, míg leszáll.

F. M.

Egyedül szállt fel a vonatra, és 25 percig várakoztatta a vonatot

Forrás: beküldött

Szeptember 2-án, a új tanév első napján egy kutya tartotta fel az Esztergomból Budapestre menetrend szerint reggel 6 óra 4 perckor induló vonatot, tájékoztatott bennünket a Magyar Államvasútak Zrt. Kommunikációs igazgatósága. A vélhetően szökött eb 25 percig tartotta fel a vonatot, amiről végül önszántából szállt le.

Egyedül szállt fel a vonatra, és 25 percig várakoztatta a vonatot (Fotó: beküldött)

Az egyik vonat indulására várakozó utas elmondása szerint a peronról látta, hogy az eb felsétált a vonatra. Elmondása szerint a jegykezelő először rendőrségi intézkedést kért, majd azt visszavonta. A kutyust egyébként az utasok és a vasúti dolgozók is próbálták lecsalogatni a kocsiról, de a vélhetően riadt állat agresszívan, morogva és vicsorítva reagált a közeledésekre. A szemtanúk szerint a kutya 20-25 perc után meggondolhatta magát, és leszállt a vonatról.

Megkerestük az Esztergomi Gyepmesteri Telepet is az ügyben. Mint megtudtuk, a kora reggeli órákban kihívták őket a vasútállomásra a potyautas kutyához, de mire a gyepmester kiért, addigra a kutya elment, eltűnt. Napközben a kutya gazdái egyébként jelentkeztek a telepen a kutyus eltűnése miatt. Így az már biztos, hogy nem egy kóbor kutya tette próbára az utazók türelmét.

Kalandos ebekből egyébként akadt már megyénkben. Legutóbb tavaly szilveszterkor indult neki a nagyvilágnak Maci, a vértesszőlősi eb. A kutyus a tűzijátékozás miatt szökött meg, szintén vonattal próbált menekülni. Neki sikerült is az utazás, ugyanis egészen Győrig utazott, ahol a rendőrök találták meg és adták vissza újév napján gazdáinak.

Ha az állat elveszik, a chip is segít

2013 óta kötelező minden kutyát chipeztetni. A kutya bőre alá behelyezett chip egy vonalkódot tartalmaz, ami lehetővé teszi a kutyusok azonosítását – az állatorvos ezt a számsort regisztrálja egy központi adatbázisban, ahová az azonosítón kívül információkat vezet fel az állatról – többek között a legutolsó beadott vakcina nevét és az oltás dátumát –, illetve a gazdi elérhetőségéről is.

A chip és a regisztrálás együttese teszi lehetővé, hogy elkóborolt, elveszett kutyusunkat minél hamarabb megtaláljuk, de kedvenceink külföldi utaztatásához is kötelező. Minden menhely, ebrendészeti telep és állatorvosi rendelő rendelkezik mikrochip leolvasóval, így minden befogadott, befogott kutyát azonnal ellenőriznek, hogy chipezett-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában