tragédia

2018.11.11. 07:06

Vádat emeltek a társát vaddisznónak néző és agyonlövő vadász ellen

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség a társát agyonlövő vadász ellen.

Kemma.hu

Bokod vadász

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy férfival szemben, aki vadnak nézte az elejtett vad zsigerelését végző társát, ezért rá célzott lövést adott le, a lövés okozta sérülésbe pedig a férfi belehalt. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a Tatabányai Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetlen előéletű vádlottat büntetővégzésében szabadságvesztésre ítélje, amelynek a végrehajtását próbaidőre függessze fel, továbbá a tőle lefoglalt vadászpuskát kobozza el.

Három vadász május 24-én este megállapodott, hogy Bokod és Pusztavám között pontosan hol fognak vadászni. Egyikük, egy 44 éves bokodi férfi (a későbbi vádlott) az A/10-es szektorban vadászott, míg a későbbi áldozat és a harmadik férfi az A/11-esben. 21 óra után a későbbi áldozat elejtett egy vadat, amiről telefonon értesítette a magányosan vadászó társát

A későbbi áldozat 21 óra 20 percet röviddel megelőzően elejtett egy vadat, melyről telefonon értesítette 44 éves bokodi vadásztársát és közölte, hogy az elejtett vad keresésére indul. A bokodi vadász ekkor összecsomagolta a felszerelését és gépkocsijával elindult a telefonon bejelentkező társa által használt vadászterületre. Eközben az a vad elejtését követően lemászott a vadászlesről és les közelében lévő búzatáblába ment, ahol megtalálta az elejtett állatot és nekikezdett az állat kizsigerelésének.

Ezzel a fegyverrel adta le a halálos lövést a bokodi vadász (Fotó: police.hu)

A 44 éves bokodi férfi felmászott a korábban a társa által használt vadászlesre, távcsővel körülnézett és egy vaddisznónak tűnő alakot észlelt, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy mások életében és vagyontárgyaiban nem okoz kárt, az engedéllyel tartott vadászpuskájával rálőtt az alakra, amely, mint kiderült, épp az elejtett állatot kizsigerelő társa volt. A vadász olyan súlyos sérülést szenvedett a lövéstől, hogy a helyszínen életét vesztette.

Dr. Reszl Ildikó főügyész a Kemma.hu-nak elmondta: a vádlott magatartásával megszegte a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt, amely szerint vadászlőfegyverrel és vadászíjjal lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizárólag felismerte, és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. A lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét.

A tragédia helyszíne (Fotó: police.hu)

A tragédia után a Kőpite vadásztársaság elnöke, Bencsik János is kiemelte: hazánkban részletes és szigorú rendelkezések szabályozzák a sportvadászok fegyverhasználatát, amit minden esetben be kell tartani

„Lövés előtt a legfontosabb, a minden kétséget kizáró felismerés. Azaz százszázalékosan biztosan kell tudni, hogy mire is lövünk. A legkisebb kétely esetén már tilos tüzelni”

– fogalmazott a szomódi vadász.

Nem ez volt az első végzetes vadászbaleset a környéken. 2017 novemberében Bakonysárkány és Aka között egy szervezett vadászaton vadászaton résztvevő 60 éves olasz férfi kora este lőtte meg az egyik társát, aki a helyszínen életét vesztette.

(Főoldali kép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában