tatabányai hajléktalangyilkosságok

2018.09.07. 10:50

Könnyek, éles kritikák és egy remegő vádlott: Apollónál többről szólt a hajléktalangyilkosságok tárgyalása

Pénteken ítéletet hozott a Tatabányai Törvényszék a két hajléktalan meggyilkolásával vádolt kamasz ügyében. A fiút szembesítették azzal, akit az utolsó pillanatban, borítva korábbi vallomását, megnevezett társtettesként, kvázi felbujtóként.

Sz. A.

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Körülbelül negyed óra késéssel kezdődött M. Apolló tárgyalása, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolnak.

A most 17 éves fiatal a vádirat szerint nem csupán agyonvert két tatabányai hajléktalant, de a második áldozatról le is húzta annak cipőit, azokat magával vitte, a lakásukhoz tartozó lépcsőházban kicserélte a saját cipőjét a sértett cipőire, bement a lakásba, ahol evett, tévét nézett, majd lefeküdt aludni. A rendőrök másnap kapták el, azóta letartóztatásban van.

Apolló tavasszal, borítva a korábbi verzióját, azt vallotta, hogy egy bizonyos Maci kényszerítette a kegyetlen támadásokra. A férfit körözni kezdték, mert nem sikerült megtalálni, most viszont megjelent a bíróságon. I. Bélát és Apollót szembesítette a bíró a tárgyaláson.

Apollót és Macit szembesítette a bíró
Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Apolló fenntartotta korábbi vallomását, de hozzátette: nem akar hülyeséget beszélni az estéről, de találkoztak. Maci többször hangoztatta, „Isten őrizz”, hogy beszélt volna valaha Apollóval, hogy bármilyen rokonának problémája lett volt a hajléktalanokkal (a vádlott fiatal azt állította korábban, hogy ilyesmi miatt haragudott a hontalanokra Maci), és egyébként is csak látni szokta a fiút, majd így reagált arra, hogy a most 17 éves kamasz szerint ő volt a felbujtó, sőt, a második gyilkosság tényleges elkövetője:

„Hülyeségnek tartom. Ha ilyet elkövetnék, nem szorulnék az ő segítségére, és nem vinnék magammal utánfutót”

A bíró rövid szünetet rendelt el Maci meghallgatása után, majd 9 órakor lezárta a bizonyítási eljárást, és elkezdődtek a perbeszédek. Először az ügyésznő beszél. Az ügyészség a maximálisan kiszabható büntetést kéri Apollóra, ez, ha jól értettük 15 év (alapesetben 10 lenne, mert 16 évesnél fiatalabb volt a fiú, amikor a vád szerint ölt, és a kora miatt 10 év lenne a büntethetőség felső határa, de halmazati büntetéssel is kell számolni). Mindemellett az ügyésznő hosszasan sorolta a fiú családi viszonyait, nem kímélve az édesanyát sem, azt, ahogy ő nevelte, vagyis inkább nem nevelte a fiút:

„Itt ismét felmerül a családi háttér, sem neki, sem az anyjának nem volt kitől megtanulni tulajdonképpen szeretni”

A védőügyvéd most kezdett reagálni az elhangzottakra. Felidézte, hogy sem az antropológiai, sem az egyéb szakértői indítványait nem fogadta el a bíróság, mint kiemelte, nem gondolja, hogy nem bűnös Apolló, de a kétségeire nem kapott választ, és így szerinte a bíróság sem tud megalapozottan dönteni. Felidézte: hogy lehet, hogy alig volt vérnyom a fiún.

A maximális büntetést egyáltalán nem tartotta megalapozottnak, mert ha a a maximumot alkalmazza a bíróság, akkor nincsenek figyelembe véve az enyhítő körülmények.

„Márpedig itt társadalmi-családi felelősség is áll a tett mögött, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ez nem az ő felelőssége kizárólag, hanem a család, a családnélküliség, az ellátórendszer összes hibája, hiányossága. Az oda nem figyelésé, ami miatt ezek a gyerekek az utcán lehetnek, ellenséget találhatnak a náluk gyengébbekben. Ilyen fiatal gyereknél főleg figyelembe kell venni ezeket.

Apolló édesanyja is szót kért, megkérdezve, hogy miért nem vettek látleletet a fiáról, akin ő sem látott vért, és hogy miért őt állítják be hibásnak, miközben

„nem drogozok, nem iszok, nem csavargok. Dolgozok, hogy fenntartsam magunkat?”

A bíró 14 óráig szünetet rendelt el, hogy meghozza az ítéletet. Részletek az ítélethirdetésről friss cikkünkben.

 

Előzmények:

Pénteken reggel folytatódott M. Apolló tárgyalása a Tatabányai Törvényszéken. A jelenleg 17 éves tatabányai fiatal a vád (és saját bevallása szerint) két hajléktalant gyilkolt meg brutális kegyetlenséggel 2017 áprilisában Tatabányán, bár a májusi tárgyaláson megváltoztatta vallomását és azt állította, hogy egy börtönviselt, idősebb férfi, egy bizonyos Maci kényszerítette, fenyegette meg életveszélyesen, hogy támadja meg a Győri úti buszmegállóban alvó hajléktalant, és ő ezt félelmében megtette.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2017. április 30-án előbb a Győri úti buszmegállóban, majd a Reguly Antal téren találták meg egy-egy hajléktalan holttestét. Apollót még aznap elkapták, és azóta letartóztatásban van.

Az idén márciusi tárgyaláson egy rossz családi környezetből érkező fiú sorsa bontakozott ki a tanúvallomások alapján. Nem sokkal később az édesanyja is az ügyészség látóterébe került: a két hajléktalan meggyilkolását bevalló tatabányai fiú anyja ellen kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

A legutóbbi, júniusi tárgyalásig nem sikerült előkeríteni azt a bizonyos Macit, akire Apolló hivatkozott, kérdéses, hogy a szeptember 7-i tárgyalásra a kiadott körözés alapján elő tudják-e keríteni a férfit. Mindenesetre a törvényszék tájékoztatása szerint ítélethirdetés is várható a mai napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában